Airlift Block Training: samenwerking tussen Land en Lucht

Statusupdate met betrekking tot het incident dat plaatsvond aan de zijlijn van deze oefening

Afgelopen weekend raakten vijf militairen van 15 Wing gewond tijdens een avond uit in de stad. Eén van hen werd een nacht ter observatie gehouden in het ziekenhuis van de stad. Ze stellen het allemaal goed en zijn weer bij hun detachement dat eind deze week terugkeert naar België.
Volgens de eerste elementen van het onderzoek van het Belgisch Federaal Parket, zouden onze vijf militairen slachtoffer zijn geworden van een aanval door de betrokken Portugezen. Het onderzoek dat werd opgestart door de Portugese politie, met steun van de Belgische Defensie, wordt voortgezet.

 

Gedurende twee weken trainen zo’n 648 militairen en burgerpersoneel van Defensie in Portugal in het kader van de oefening Airlift Block Training Land (ABT-L). In samenwerking met de 15de Wing Luchttransport (15W) en andere ondersteunende eenheden trainen de militairen van het Special Operations Regiment (SOR) hun kwalificaties in een tactisch scenario.

 

De Airlift Block Training vindt tweemaal per jaar plaats en wordt afwisselend geleid door de Landcomponent (ABT-L) en de Luchtcomponent (ABT-A), waarbij de andere component telkens in steun werkt. Hierbij opereert het SOR voornamelijk vanuit Tancos, terwijl de 15W met twee A400M transportvliegtuigen zich op de militaire vliegbasis in Beja bevindt, een paar honderd kilometer verderop. Tijdens deze oefening kunnen beide componenten hun vaardigheden in een realistische context trainen.

 

Tijdens ABT-L focust het SOR, met de steun van 15W, zich onder meer op het trainen van parachute-inserties via static line of militaire vrije val, zowel overdag als ’s nachts, en het droppen van materieel. Voor de militairen van de 15W is het gelijktijdig de ideale omgeving om te oefenen op het vliegen op lage hoogtes en het uitvoeren van tactische manoeuvres op korte pistes. Daarnaast wordt er ook getraind op de insertie en extractie tijdens Tactical Air Landing Operations.

 

Aan de oefening nemen militairen en burgerpersoneel deel van 15e Wing, HQ SOR, 3e Bataljon Parachutisten, 2e Bataljon Commando, Trainingscentrum voor Parachutisten, Trainingscentrum voor Commando’s, 14e Medische Bataljon, 29e Bataljon Logistiek, 4e Bataljon Logistiek, Competentiecentrum Mobiliteit en Distributie, Movement Control Group, 6e Group Communicatie- en Informatiesystemen, COMOPSAIR, Military Police Group, DOVO, Civil-Military Engagement Group, 2e Tactische Wing, Stafdepartement Operaties en Training, Algemene Directie Budget en Financiën, alsook 43 personeelsleden van de Nederlandse Defensie.

Wilge Decraene

Adrien Muylaert