Al militairen, toekomstige artsen

Tussen explosies, messteken en hoofdwonden brachten dertig toekomstige gezondheidsprofessionals 72 intense uren door in de bossen van Marche-en-Famenne ter afsluiting van hun twee weken durende zomerkamp. 56 casussen moesten worden opgelost door de militaire studenten van het Medisch Technisch Korps (MTK) die in een burgermilieu studeren en tegelijkertijd militair zijn.

 

Terwijl anderen tijdens de maand juli het defilé van 21 juli voorbereidden, oefenden de studenten geneeskunde, anesthesie, infectiologie en andere medische disciplines, die gewoonlijk met hun neus in de boeken zitten, medische noodsituaties op het terrein. Het zomerkamp wil de studenten voorbereiden op de realiteit van hun toekomstig beroep en werd dit jaar georganiseerd door het 23 Medisch Bataljon.

 

“We hebben alle soorten incidenten gezien: ernstige verwondingen zoals een schedelfractuur, maar ook kleinere ziektes zoals een buikgriep,” vertelt Michiel, vijfdejaarsstudent Geneeskunde aan de KU Leuven.

 

Arts en militair: een onverwachte combinatie

 

Terwijl de bachelor- en masterstudenten lessen op een burgeruniversiteit volgen, krijgen ze daarnaast ook een intensieve vorming aan de Koninklijke Militaire School waar ze hun militaire, fysieke en taalkundige vaardigheden ontwikkelen.

 

“Het is voor mij niet tegenstrijdig om arts en militair te zijn. Onze missie is om mensen te verzorgen en levens te redden, ongeacht of ze vriend of vijand zijn”, vertelt Charline, vierdejaarsstudent Geneeskunde aan de ULB (Université Libre de Bruxelles).

 

Ondanks de opgebouwde vermoeidheid na twee weken oefening sluit Charline met een positieve noot af: “We leren in groep leven, geavanceerde medische technieken gebruiken en omgaan met bijzondere situaties. Dit is zowel op persoonlijk als op professioneel vlak een ervaring van onschatbare waarde.”

 

“Studenten die voor de eerste keer deelnemen aan de oefening zijn de ‘first responders’ terwijl de meer ervaren studenten meer verantwoordelijkheden op zich nemen zoals bijvoorbeeld het stabiliseren van patiënten en hen doorverwijzen naar meer geavanceerde zorg”, legt Michiel uit.

 

Dankzij de goed voorbereide en gegrimeerde acteurs zijn de oefeningen zo realistisch mogelijk gemaakt om zo toekomstige shock te beperken bij reële situaties.

 

Studies en een militair leven combineren: een boeiende uitdaging

 

“Het is speciaal om zowel militair als student te zijn”, getuigt Michiel. “We moeten de academische agenda’s combineren en proactief zijn om onze tijd te verdelen, maar er is natuurlijk ook tijd om te genieten van het studentenleven.”

 

Voor Charline is haar engagement in de militaire geneeskunde een unieke kans: “Het is een opportuniteit om een constante opleiding te krijgen, deel te nemen aan uitzonderlijke missies en te genieten van de academische en sportieve kansen.”

 

Waar meer informatie vinden?

 

Charline spoort geïnteresseerde jongeren aan om zich te informeren bij de Koninklijke Militaire School (KMS) tijdens de opendeurdagen of door contact op te nemen via sociale media. “In elke provincie zijn er ook informatiecentra waar je vragen kan stellen. Ikzelf heb een eerste contact gehad in Marche-en-Famenne alvorens ik mijn vragen rechtstreeks aan andere studenten heb gesteld in een gemoedelijke sfeer.”

 

Voor meer informatie of om de jobaanbiedingen binnen de Medische Component te bekijken, bezoek: http://www.mil.be of neem een kijkje op de website van de KMS: Medisch Technisch Korps | RMA

Yuki Willems

Adrien Muylaert

Nathalie Mylle