Allereerste ‘radio in a box’ ontplooid tijdens Tropical Storm 21

De oefening Tropical Storm pakt dit jaar uit met een primeur. De Civil-Military Engagement Group (Ci-MEG) gebruikt voor het eerst een radiostation om de lokale Gabonese bevolking te informeren over de activiteiten van onze Belgische militairen. Ook delen ze kleine draagbare radio’s uit aan de ‘chefs de quartier’, de lokale verantwoordelijken van een bepaalde buurt in de Gabonese stad Lambaréné.

 

De eenheid Ci-MEG maakt tijdens oefeningen of operaties contact met de lokale bevolking. Ze zorgt ervoor dat de impact van een opdracht op het alledaagse leven zo minimaal mogelijk is en dat de militairen een maximale tactische vrijheid krijgen. Dit is een essentiële taak die belangrijk is om de missie te doen slagen. Voor de aanvang van de opdracht analyseert Ci-MEG dan ook op welke manieren ze de bevolking goed kan bereiken.

 

Studio in a box

 

Voor Tropical Storm praten de militairen van Ci-MEG ter plaatse met de mensen, delen ze pamfletten uit en spelen ze belangrijke informatie door via een luidspreker. De eenheid besliste daarnaast om tijdens deze oefening voor het eerst een ‘radio in a box’ te gebruiken. Dit mag u best letterlijk interpreteren: een grote kist in combinatie met een antenne.  Wanneer je de kist opent, komt er een volledige radiostudio tevoorschijn, inclusief een mengpaneel en een capaciteit van meer dan 8000 nummers. De studio beschikt ook over drie microfoons zodat je twee gasten kan uitnodigen. De antenne heeft een reikwijdte over de volledige stad Lambaréné, een van de uitvalsbasissen van Tropical Storm 21.

 

Jingles

 

Ter plaatse worden leuke ‘jingles’ gemaakt om de samenwerking tussen Gabonese en Belgische militairen te bevestigen. Ze werken hiervoor samen met de inwoners van Gabon om zo meer vertrouwd in de oren te klinken. Deze weerklinken samen met het journaal op vaste tijdstippen. In het nieuws vertellen de militairen wat er op het programma staat en wat de mensen kunnen verwachten van een bepaalde training. Ook zijn er interviews met passanten op straat te horen. De militairen van Ci-MEG peilen naar hun ervaringen met de oefening en de aanwezigheid van de Belgen. Voelen ze zich veilig? Zijn ze voldoende geïnformeerd? Begrijpen ze de informatie?

 

Ci-MEG kocht kleine draagbare radio’s aan om ervoor te zorgen dat er ook effectief kan geluisterd worden naar de zender. Deze toestelletjes werken op zonne-energie en worden uitgedeeld aan de verschillende chefs de quartier. In combinatie met de flyers zijn deze radio’s cruciaal om de veiligheid tijdens de oefening te garanderen en om de tactische teams de nodige vrijheid te geven bij het uitoefenen van hun opdracht. Al blijkt de jeugd toch alweer een stapje moderner, zij luisteren gewoon via hun smartphone naar de tijdelijke Belgische militaire radiozender Tropical Storm op 103.3FM.

Nathalie Mylle

Clint Soete

Gert-Jan D'Haene