Eerste NEET-jongeren gestart aan militaire opleiding

Het NEET-project, waarbij Defensie jongeren zonder diploma of ervaring een eerste job wil aanbieden als reservemilitair, loopt op volle toeren. Het afgelopen jaar werden verschillende informatieve jobdagen en enkele meerdaagse Job Clubs georganiseerd. De eerste jongeren, die deelnamen aan het pilootproject, zijn intussen begonnen aan de Militaire Initiatie Fase (MIF).

 

België telt zo’n 360.000 NEET-jongeren, een term die staat voor Not in Education, nor in Employment or Training. Met het NEET-project wil Defensie, in samenwerking met lokale jeugdorganisaties JES, ARKTOS en Maison de l’Adolescent, jongeren zonder diploma, opleiding of ervaring de kans geven om als reservemilitair aan de slag te gaan. Daarvoor wordt een heel traject uitgestippeld: van een informatieve jobdag, tot een driedaagse Job Club in een kazerne en zelfs begeleiding voor het slagen bij de toegangsproeven.

 

Eerste NEET-jongeren starten aan hun militaire opleiding

In september 2020 organiseerde Defensie voor het eerst een jobdag voor zogenaamde NEET-jongeren. Tijdens deze informatiedag, die plaatsvond in Sint-Jans-Molenbeek, werden in totaal zo’n 250 jongeren tussen 18 en 29 jaar ingelicht over de verschillende jobs en carrièremogelijkheden binnen Defensie.

 

Enkele maanden later, in juli 2021, ging de eerste Job Club in de kazerne Doornik van start. Daar konden zo’n zestien jongeren gedurende drie dagen het militaire leven ontdekken. Ze sliepen in tenten, aten uit gamellen en leerden kaartlezen, maar bovenal maakten ze kennis met de verschillende jobmogelijkheden binnen Defensie. Later volgde ook een Job Club in Amay en in Burcht.

 

In totaal werden elf jongeren uit Brussel en Wallonië geselecteerd voor diverse opleidingen als reservemilitair: van kok tot lokale militair medewerker (CLMM). Zeven van hen zijn reeds gestart aan de MIF in Aarlen, vier anderen zijn nog bezig met het rekruterings- en selectieproces.

 

40 nieuwe kandidaten voor Job Club

Het NEET-project loopt nu volop. Op 26 oktober 2021 lokte een nieuwe jobdag in Charleroi zo’n 160 geïnteresseerde jongeren. Daarbij werd ook publiciteit gemaakt voor de “eerste loopbaancontracten” onder de naam ‘Rosetta’.

 

Van 7 tot 9 december kregen zo’n 40-tal nieuwe kandidaat-reservemilitairen de kans om hun interesses en de verschillende carrièremogelijkheden te ontdekken tijdens de tweede Job Club in Doornik. Een tiental jongeren hebben zich gemeld voor een functie als Rosetta en zullen in de nabije toekomst uitgenodigd worden voor een interview.

 

Bijzonder is ook de inzet van reservisten om de toekomstige jongeren te begeleiden. Zij bereiden dus nieuwe reservisten voor op een toekomstige loopbaan bij Defensie.

 

Andere provincies blijven niet achter

In 2022 zullen ook jongeren uit andere provincies kunnen instappen in het NEET-project. Zo zullen er, afhankelijk van de coronamaatregelen, jobdagen georganiseerd worden in Oost- en West-Vlaanderen, Limburg, Namen, Luik, Luxemburg, Antwerpen en Brussel.

Wilge Decraene

Gert-Jan D'Haene