Nieuwe technologieën: Navy TECHNOFest 2022

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2022 organiseerde de Marine haar Navy TECHNOFEST op de marinebasis van Zeebrugge. Enkele indrukwekkende activiteiten stonden op het programma: demonstraties en droneraces, Virtual Reality in een operationele omgeving, online spellen, hoogtechnologische ontwikkelingen, etc. DJ Franky zorgde voor het live entertainment op de grote parking.

 

Ter gelegenheid van dit TECHNOFest/OBD 2022 presenteerden enkele hoogtechnologische bedrijven  hun nieuwste maritieme ontwikkelingen aan de Marine en het grote publiek. Onder andere ook zeer innovatieve robotgestuurde oplossingen om explosieven onschadelijk te maken op zee, een technologie die de komende jaren geïntegreerd zal worden aan boord van toekomstige schepen.

Om alles zo interactief en interessant mogelijk te maken, werd de marinebasis gedurende het hele weekend opengesteld in ware festivalstijl. Daarbij zorgden ze voor een echt ontdekkingsprogramma met allerlei soorten demonstraties, wedstrijden en foodtrucks. En het publiek was talrijk op de afspraak.

 

Extra speciaal op zondag was de combinatie van het TECHNOFest met de Openbedrijvendag (opendeurdag van de bedrijven). De nadruk werd dit jaar gelegd op Brugge en op de gekozen marinebasis als uitgangspunt. De driehoek Zeebrugge-Oostende-Brugge wordt stilaan een Europese hub voor de ontwikkeling van drones. Bedrijven die er op dit moment futuristische technologieën ontwikkelen presenteerden zich als de werkgevers van de toekomst. En in het middelpunt van dit alles: de Belgische Marine.

 

Maar business before pleasure (werk voor plezier)…De Castor, die in “Coastal Security Duty” was, moest het TechnoFest verlaten vanaf de informatie binnenkwam dat twee Russische oorlogsschepen zich voor onze kust bevonden. Hij vertrok om onze kusten te bewaken en om de onderzeeër Novorossiysk en de sleepboot Sergei Balk te escorteren.

 

Het aanwezige publiek heeft ons schip zien vertrekken, met veel emoties bij sommigen. Onder hen een grootvader, voormalig lid van de Marine, die zijn kleinzoon zag vertrekken als lid van de bemanning van de Castor, om deze essentiële beveiligingsmissie te kunnen aanvatten.

Jean-Michel Dossogne

Jorn Urbain