België en Luxemburg: trouwe veiligheidspartners

België en het Groothertogdom Luxemburg werken al decennialang nauw samen op het vlak van defensie. Met de ondertekening van een Technisch Akkoord voor een binationaal bataljon op 20 februari en een welkomstceremonie voor de aankomst van de laatste A400M in de binationale vloot, versterken de twee buurlanden opnieuw hun partnerschap.

 

België en Luxemburg delen een gemeenschappelijke visie op veiligheid en defensie en hebben een lange traditie van samenwerking op diverse gebieden. Deze visie werd op maandag 20 februari opnieuw bevestigd door de Belgische minister van Defensie, Ludivine Dedonder, en haar Luxemburgse ambtgenoot, Yuriko Backes, bij de ondertekening van een Technisch Akkoord en de inhuldiging van het laatste transportvliegtuig A400M. Dat gebeurde op de vliegbasis van de 15de Wing in Melsbroek, waar de Belgium-Luxembourg bi-national Air Transport Unit A400M (BNU A400M) gestationeerd is.

 

Een binationaal bataljon…

 

In juni 2023 ondertekenden België en Luxemburg een samenwerkingsakkoord voor de oprichting van een binationaal verkenningsbataljon, het ‘Ermesinde’-project, dat meer dan 700 militairen telt. Het Technisch Akkoord beschrijft het stappenplan voor de implementatie van het bataljon, van de aankoop van pantservoertuigen tot investeringen in infrastructuur en de opleiding van militairen.

 

“De technische overeenkomst die we ondertekenen, zal een stuurgroep oprichten om dit binationale bataljon te realiseren,” verduidelijkt de minister Yuriko Backes. “Voor ons is dit een absolute prioriteit. We werken al onophoudelijk aan wetsontwerpen, bijvoorbeeld over zware pantservoertuigen. Ook hier is onderlinge interoperabiliteit van fundamenteel belang.”

 

…voor een sterker Europa

 

Het bataljon zal nationale en internationale missies uitvoeren, waarbij de multinationale samenwerking wordt versterkt. Deze globale aanpak garandeert totale interoperabiliteit tussen onze twee landen en onze bondgenoten. Het bataljon draagt bij aan een sterker en veiliger Europa binnen de NAVO en is een krachtig symbool van de toewijding van België en Luxemburg voor een gezamenlijke, veilige toekomst.

 

8/8 voor de vloot A400M

 

De twee ministers verwelkomden ook de laatste Airbus A400M Atlas. Na de officiële overhandiging van de sleutel, zorgde de militaire brandweer voor een traditionele waterdoop. Met de komst van het achtste en laatste transportvliegtuig is de binationale vloot nu compleet.

 

“De levering van de nieuwste A400M vertegenwoordigt een belangrijke fase in de modernisering van onze luchtcapaciteit, een project dat door onze landen gezamenlijk wordt ondersteund”, aldus de Belgische minister. “De strategische rol van deze vliegtuigen, die al is aangetoond tijdens kritieke missies voor de NAVO en tijdens humanitaire interventies, bevestigt dat de A400M het Europese vliegtuig bij uitstek is: snel, veelzijdig en met een uitzonderlijk laadvermogen.”

 

“De inhuldiging van de nieuwste A400M en de ondertekening van het Akkoord ‘Ermesinde’ zijn dan ook een perfecte illustratie van het Europese Defensiebeleid in actie”, besluit de minister.

Wilge Decraene en Camille Henry

Lucia Gaggero

Ramzy Bentrad