Actieve en lokale recruiters: ervaren gidsen in het jobaanbod

Op zoek naar informatie over een job bij Defensie? Kom dan tussen nu en 25 februari naar het station van Brugge. Actieve en lokale rekruteerders staan klaar om je vragen te beantwoorden. Deze rekruteringsexperts vormen het kloppend hart van de informatiecentra in heel België.

 

Defensie slaat tijdelijk haar tenten op in het station om de bevolking zo goed mogelijk te informeren over haar scala aan carrièreopties. Defensie zoekt dit jaar zo’n 2.500 militairen, 1.050 reservisten en 460 burgers om haar organisatie te versterken.

 

Onbekend is onbemind

 

“Iedereen denkt meteen aan paracommando’s en F16-piloten als het over Defensie gaat, maar als je in technische scholen uitlegt dat je ook mecanicien, technieker of wapenmaker kan worden, vallen velen uit de lucht. Ik denk dat er echt een gat in de markt is om jongeren aan te trekken voor Defensie. Het is dus belangrijk om deze informatie te verspreiden”, zegt eerste sergeant-majoor Ivo van het Antwerps informatiecentrum.

 

Deze pop-up in Brugge toont de veelzijdigheid van het dagelijkse werk van de talrijke rekruteerders binnen Defensie. België telt negen informatiecentra waar zo’n 48 medewerkers zorgvuldig alle informatie bieden die nodig is om een weloverwogen beroepskeuze te maken.

 

Actief en lokaal

 

Active recruiters geven algemene uitleg over banen binnen Defensie voor militairen, reservisten en burgers. Daarnaast doen ze ook een beroep op local recruiters om de inhoud van bepaalde jobs heel concreet uit te leggen. Dit zijn vaak jonge militairen van een eenheid die hun dagelijks werk toelichten, wat interessant is voor jongeren die vragen hebben over gelijkaardige functies en daarmee een direct aanspreekpunt hebben.

 

“De local recruiters delen hun ervaringen en als de jongeren meer willen weten over de selectievoorwaarden en toelatingstesten, helpen wij hen, als active recruiters.  Aangezien de rekruteringsprocedure soms complex kan zijn, is het belangrijk om het volledige plaatje te hebben”, klinkt het.

 

Van schoolbezoek tot evenement

 

Voor een actieve rekruteerder is geen enkele dag hetzelfde: studiebeurzen, PR-evenementen, schoolbezoeken, jobdagen, vaardagen,…  Daarnaast zijn er ook permanenties in het kantoor voor het registreren van kandidaten en het samenwerken met externe partners. Hoewel ze regelmatig in het weekend en ’s avonds werken, zijn ze flexibel genoeg om hun werk naar eigen inzicht in te vullen.

 

“We staan ook regelmatig op evenementen zoals bijvoorbeeld de Spartacus Run of de Tall Ships Race. Het is een administratieve job, maar je hebt heel veel afwisseling!”, vertelt active recruiter adjudant Caroline.

 

Zowel ervaren als minder ervaren medewerkers kunnen deze functie uitoefenen, op voorwaarde dat ze genoeg bagage hebben om de verschillende aspecten van de job te kaderen. Er zijn veel vacatures voor actieve recruiters in de verschillende informatiecentra in het land, ook voor Rosetta’s met een startbaanovereenkomst.

Naast de informatiecentra zijn er momenteel ook rekruteerders aanwezig op een stand op Batibouw en in een pop-up zone in Bergen.

 

Zelf interesse in een job als recruiter of een andere functie? Bekijk hier al onze vacatures:

Werken bij Defensie | Defensie (mil.be)

Bilitis Nijs

Aude Ransbotijn