Belgisch-Amerikaanse samenwerking tijdens Fort to Port in Antwerpen

Ongeveer 2700 stuks Amerikaans materieel werden via de haven van Antwerpen naar Polen vervoerd tijdens de operatie Fort to Port. Om de operatie in goede banen te leiden konden de Amerikanen rekenen op coördinatie en beveiliging door onze Belgische Defensie.

 

De afgelopen dagen meerden in Antwerpen twee civiele schepen en één militair schip aan vanuit Fort Hood, Texas, met in totaal zo’n 2700 stuks Amerikaans materieel aan boord. Van tanks tot het nieuwe Joint Light Tactical Vehicle: honderden Amerikaanse voertuigen van het 3rd Armored Brigade Combat Team werden opgelijnd in een tijdelijke militaire zone in de haven van Antwerpen-Brugge. Van daar worden ze met vrachtwagens, binnenschepen of per trein naar Polen vervoerd. Daar zal het 3rd Armored Brigade Combat Team de aanwezige Amerikaanse eenheid door middel van een rotatie-operatie volledig vervangen en de versterking en ontrading aan de oostflank van de NAVO verderzetten.

 

Team of teams

 

In het kader van de HNS-overeenkomst (Host Nation Support) tussen de VS en België werd ook de steun van de Belgische Defensie gevraagd. Een “team of teams”, bestaande uit zo’n 50 militairen van het Bataljon Bevrijding 5 Linie, het Bataljon 1/3 Lansiers, het 23 Medische Bataljon, het 29 Bataljon Logistiek, Militaire Politie en de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO), werken tijdens Fort to Port nauw samen met 300 militairen van het Amerikaanse 21st Theater Sustainment Command en het 598th Transportation Brigade (SDDC) om de ontvangst, tijdelijke opslag en verdere verplaatsing van het materieel in de haven te coördineren.

 

“Het Provinciecommando Antwerpen fungeert hierbij als zenuwcentrum en zorgt ervoor dat alle radertjes draaien,” legt commandant Nuyens uit. “Want voor alle militaire diensten zijn er ook civiele tegenhangers. Zo werkt de medische dienst samen met de medische post van de Antwerpse haven, komt de scheepvaartpolitie dagelijks langs en controleert de Hulpverleningszone Waasland het brandplan.”

 

Belgische beveiliging

 

In samenwerking met Antwerpse dokwerkers haalden de gespecialiseerde transporteenheden van de Verenigde Staten al het materieel van de schepen. De dokwerkers bedienden de heftrucks en maakten de kettingen los, de Amerikaanse militairen reden de voertuigen van het schip. Militairen van Bevrijding 5 Linie en 1/3 Lansiers bewaken de Amerikaanse stuks in afwachting van hun verdere vervoer.

 

“Wij lopen patrouilles en beveiligen de perimeter, met observatieposten naar buiten toe,” vertelt de Force Protection Commander, wanneer we hem tegenkomen tussen de containers. “Daarnaast staan wij ook in voor de bewaking van de ingang wanneer er een tijdelijke opening is tijdens het laden van de treinen.”

 

Na een tiental dagen nemen de militairen van 1/3 Lansiers de beveiliging van de tijdelijke militaire zone over van Bevrijding 5 Linie.

Wilge Decraene

Nathalie Mylle

Nino Savenberg