Belgisch detachement in Roemenië beëindigt oefeningen

Na de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 stuurde België 300 soldaten naar Roemenië. Deze soldaten komen voornamelijk uit het Bataljon 1/3 Lanciers ondersteund door andere wapens (logistiek, medisch, communicatie en informatie, enz.). Dit detachement staat onder bevel van het 27e Bataillon de Chasseurs Alpins, dat bestaat uit 500 mannen en vrouwen die de Collective Defence Battle Group (CDBG)  vormen.

 

Het is 9.00 uur, de colonne vertrekt onder begeleiding van de Roemeense militaire politie. De trainingsperiode van drie weken in Cincu is voorbij en het is tijd voor het eskadron van 1/3 Lanciers en de ondersteunende eenheden om terug te keren naar Mihaïl Kogalceanu Air Base (MKAB), aan de Zwarte Zee.

 

De Lansiers hebben intensief getraind met hun Roemeense en Franse collega’s, op de vlakten van het Nationaal Trainingscentrum van het Roemeense leger. Nu moeten ze het Karpatengebergte oversteken om weer thuis te geraken, wat niet gemakkelijk is noch voor de chauffeurs, noch voor de uitrusting. Maar gelukkig is er een nachtrust gepland in een kazerne in de buurt van Boekarest.

 

De volgende dag, na een goede douche en een welverdiende rust, gaat de colonne weer op weg, altijd geëscorteerd door de geallieerde militaire politie die de weg opent. Halverwege de middag wordt de MKAB-luchtmachtbasis bereikt.

 

Franse stookolie in de Belgische tanks

 

Bij aankomst wordt de colonne, nadat het met luid getoeter de militaire politie heeft bedankt, verwelkomd door het personeel van de Franse brandstofdienst dat zorgt voor het bijtanken van onze voertuigen.

 

Na het lossen van de bagage kan het onderhoud beginnen. De zwaardere pantservoertuigen worden op transportwagens geladen en maken deel uit van een andere colonne. Weer een mooie les in internationale samenwerking binnen de NAVO. Een colonne laten bollen kan niet worden geïmproviseerd, alles moet zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd. Dank aan de logistieke medewerkers zonder wie dit alles niet mogelijk zou zijn.

Henri Houillet

PAO