Benelux Arms Control Agency (BACA): transparantie voor vrede

Onder auspiciën van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) werkt het BACA aan het bevorderen van militaire transparantie tussen landen over hun bewapening. Vorige week ontving het agentschap een internationale delegatie voor een week van bezoeken van de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse strijdkrachten.

 

Het BACA verenigt de drie Benelux-landen: België, Nederland en Luxemburg. Het belangrijkste doel is toezicht en controle op bewapening, gebaseerd op OVSE-mechanismen en binnen het kader van het Verdrag van Wenen. Dit verdrag, ondertekend door 57 landen, heeft tot doel het vertrouwen tussen naties te versterken door middel van militaire transparantie.

 

Een week van constructieve uitwisselingen

 

Tijdens deze intense week namen zo’n zestig deelnemers, zowel burgers als militairen uit verschillende landen en niet-gouvernementele organisaties, deel aan een programma dat rijk was aan bezoeken en uitwisselingen. De deelnemers kregen de kans om de militaire installaties en uitrusting van de drie Benelux-landen te ontdekken, van luchtmachtbases tot landinfrastructuur. Opmerkelijke bezoeken waren de gemotoriseerde brigade van Marche-en-Famenne en de presentatie van Nederlandse F-35 gevechtsvliegtuigen.

 

Kolonel Holger Schulte van de Bundeswehr legt uit: “Elke vijf jaar moet elke OVSE-lidstaat een militaire installatie en een luchtmachtbasis voorstellen. In België hadden we de gelegenheid om de 2e Wing en de Brigade Motorisée te bezoeken.”

 

Transparantie en vertrouwen

 

Het Verdrag van Wenen verplicht de lidstaten om informatie over hun militaire activiteiten te delen en inspectiebezoeken te organiseren.

 

BACA-directeur Kolonel Dirk Audenaert onderstreept het belang van deze initiatieven: “Wapenbeheersing is cruciaal, vooral in de huidige geopolitieke context. Door vertegenwoordigers van verschillende landen uit te nodigen om onze militaire capaciteiten te observeren, bouwen we vertrouwen op en bevorderen we vriendschap tussen naties.”

 

De diversiteit van de deelnemers was een bijzonder sterk punt van deze bijeenkomst. Een militaire vertegenwoordiger uit Kazachstan prees de doeltreffendheid van de Belgische pantservoertuigen, terwijl een gezant van het Canadese leger de contacten van de vorige missies kon hernieuwen.

 

Wapenbeheersing: een instrument voor vrede

 

Twee afgevaardigden uit Zuid-Korea, waaronder directeur Seo Cheon Gyu, deelden hun gedachten: “Dit is de vierde keer dat ik deelneem aan dit soort bezoeken om de implementatie van het Verdrag van Wenen te observeren. Het is indrukwekkend om de transparantie hier te zien, en we hopen lessen te trekken voor onze onderhandelingen met Noord-Korea.”

 

Ragnhild Hustad van de Noorse Defensie benadrukt het cruciale belang van wapenbeheersing: “Wapenbeheersing zal geen einde maken aan oorlogen, maar het is een essentieel instrument voor het bevorderen van transparantie en openheid onder OVSE-lidstaten. Als een land zich bedreigd voelt door militaire activiteiten dichtbij zijn grenzen, kan het een bijeenkomst in Wenen aanvragen om antwoorden op zijn zorgen te krijgen. Het is een manier om de vrede te bewaren door middel van dialoog. Soms is het zelfs de enige manier.

 

Het aanmoedigen van de dialoog tussen landen, zelfs in tijden van geopolitieke spanning, is de essentie van de missie van de OVSE.

Yuki Willems

Kevin Ysebaert

Mathieu Duhembre