Bevelsoverdracht tussen Admiraal Hofman en Generaal vlieger Vansina: een nieuwe Chef Defensie

Op 4 juli 2024 vond in in het Jubelpark in Brussel een belangrijke militaire ceremonie plaats: Admiraal Hofman droeg het bevel over de Belgische strijdkrachten over aan Generaal vlieger Frederik Vansina. Voor een indrukwekkende menigte militairen en onder het oog van talrijke hoogwaardigheidsbekleders symboliseert deze overdracht een belangrijk moment voor Defensie.

 

Aan het hoofd van zo’n 28.000 militairen en burgers, en met een Defensie in volle modernisering, zal Generaal vlieger Vansina de taak hebben om de militaire capaciteiten van België te versterken en zijn positie binnen de Europese Unie en de NAVO te verstevigen.

 

“Bravo!” zei Generaal vlieger Frederik Vansina, die het uitstekende werk prees van Admiraal Hofman en minister van Defensie Ludivine Dedonder in de afgelopen jaren. Hij bevestigde opnieuw dat de missie van Defensie de bescherming van burgers blijft, zowel in vredestijd als in de huidige geopolitieke context. “Dat zullen we doen met de nodige zwier en motivatie”, voegde hij eraan toe.

 

Defensie rust zich uit met geavanceerde technologieën, in het bijzonder met de komst van nieuwe schepen, nieuwe voertuigen en nieuwe F-35 jachtvliegtuigen, terwijl het zijn artillerie- en cyberbeveiligingscapaciteiten verder uitbouwt.

 

Wie is Generaal Frederik Vansina?

 

Frederik Vansina werd geboren in Bern op 3 juli 1964. Hij groeide op als een globetrotter en reisde door Europa, de Verenigde Staten en Afrika in een familie van diplomaten. Nadat hij in 1987 afstudeerde aan de Koninklijke Militaire School (KMS) met een diploma in sociale en militaire wetenschappen, zette hij al snel zijn zinnen op een uitzonderlijke militaire carrière.

 

Hij sloot zich als piloot aan bij het 350ste Jachtsmaldeel in Bevekom, voordat hij in 1992 instructeur bewapening en tactieken werd. Als commandant van het 349ste Jachtsmaldeel in Kleine-Brogel nam hij deel aan missies boven de Balkan, en begon zo aan een snelle opmars binnen Defensie. Zijn carrière bracht hem op prestigieuze posten, waaronder die van Ordonnansofficier van Prins Filip.

 

Na in de jaren 2000 cruciale rollen te hebben vervuld in Afghanistan en Libië, werd Frederik Vansina in november 2014 commandant van de Luchtcomponent. Vandaag bereikt hij het huidige hoogtepunt van zijn carrière door Chef Defensie te worden.

 

Plechtige ceremonie

 

De ceremonie bestond uit twee delen: een persconferentie en een officiële ceremonie, met detachementen die alle takken van Defensie vertegenwoordigen en een groot publiek. Tijdens de persconferentie sprak Admiraal Hofman zijn volledige vertrouwen uit in zijn opvolger en benadrukte hij de vele uitdagingen en kansen die voor hem liggen: “Ik heb er alle vertrouwen in dat ook hij op jullie steun zal kunnen rekenen en op de inzet, loyaliteit en moed van alle militairen en burgers van Defensie.”

 

Na 48 jaar trouwe dienst spreekt Admiraal Hofman zijn trots en dankbaarheid uit aan al het personeel van Defensie. Hij herinnert zich verschillende highlights in zijn carrière, waaronder de Red Kite-opdracht en de recente missie van de Louise-Marie in de Rode Zee, die werden uitgevoerd in veeleisende operationele contexten.

 

De minister en Defensie bedanken hem voor zijn inzet en wensen hem hartelijk “de wind in de zeilen”.

Yuki Willems

Adrien Muylaert & Lucia Gaggero

Nathalie Mylle & Mathieu Duhembre