Bijzondere sprongoefening eert operatie Noah uit WO II

Parachutisten van het Special Operations Regiment (SOR) hebben op 13 september een speciale sprongoefening uitgevoerd ter nagedachtenis van operatie Noah, de eerste Belgische Special Air Service-opdracht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De sprong gebeurde in Willerzie, op een unieke dropzone die sinds die periode niet meer gebruikt was. Eregast van de herdenking was Georgette Fontaine, een sleutelfiguur in het verzetsnetwerk van de Tweede Wereldoorlog.

 

Het dorpje Willerzie in de provincie Namen was het decor voor een sprongoefening van het SOR met een speciaal karakter. De oefening bracht hulde aan operatie Noah. Daarbij zetten in augustus 1944 de eerste Belgische militairen van de Special Air Service (SAS) voet in het bezette België. Die opdracht is de rechtstreekse voorloper van de oprichting van de Belgische Special Forces Groep en paracommando’s.

 

De sprongoefening vond plaats in het bijzijn van de 96-jarige Georgette Fontaine, een van de langstlevenden van het verzet die deelnamen aan Operatie Noah. Fontaines familie leverde destijds steun aan de clandestiene operaties van de SAS in de regio van Gedinne, waar het verzet erg actief was. Het gezin smokkelde sinds het begin van de oorlog verschillende neergestorte geallieerde piloten via Frankrijk naar Groot-Brittannië.

 

Marguerite en haar dochter Georgette waren verantwoordelijk voor de ontvangst van de geheime droppings. “Na hun sprong ontvingen we de militairen in ons huis. Een officier vertelde me dat ik hem aan zijn eigen zus deed denken. Vaak hadden ze hun familie immers al lang moeten missen. De mannen spraken nooit over wat er de vorige nacht was gebeurd. Dat waren emotionele zaken”, legt Georgette uit.

 

De familie plaatste destijds ook lichtbakens op de dropzones, waaronder zone Grand Buffle in Willerzie. Op die symbolische plek vond daarom de herdenkingsdrop plaats. De parachutisten voerden vanuit een C-130 een volledige sprongoefening uit in verschillende fases.

 

De SOR liet de omstaanders een drop van pakketten en militairen herbeleven zoals dat in 1944 gebeurde. Voor de gelegenheid bevatten de pakketten bloemen en een parachutistenoverall uit WO II als geschenk voor Georgette Fontaine. “Ik herbeleef vandaag momenten uit het verleden. Grote dank aan de militairen die dit organiseerden. De ceremonie was magnifiek!” reageerde een geëmotioneerde Georgette.

 

Naast een herdenking waren de sprongen voor de specialforcesoperatoren natuurlijk ook een militaire oefening. De historische dropzone was al lang niet meer gebruikt, dus ook de voorbereidingen waren een uitdaging om de parachutisten op de juiste plaats te krijgen.

 

De SOR-gemeenschap draagt operatie Noah vandaag nog steeds hoog in het vaandel. Het was dus zowel voor de genodigden als voor het SOR een geslaagde oefening met een gouden randje.

Bilitis Nijs

Didier Authelet