Bouw onderhoudsloods A400M op schema

Wie in Melsbroek langs de militaire luchthaven rijdt, heeft het al gezien: de infrastructuurwerken van de A400M-loods draaien op volle toeren. Ondanks de coronacrisis, liggen de werken voor de bouw van de onderhoudsloods goed op schema.

 

Na een intensieve periode van planning, studie, intern en extern overleg met diverse partners en agentschappen, verkreeg Defensie op 10 februari 2020 de omgevingsvergunning voor een onderhoudsloods in Melsbroek. Onmiddellijk daarna startte de firma Democo met alle werfvoorbereidingen.

 

Allereerst moest de bouwfirma tal van oude leidingen zoals hoogspanningskabels, telefoon- en dataleidingen, diverse rioleringen en waterleidingen omleggen om het terrein bouwrijp te maken. Zelfs de pijpleiding van de Belgian Pipeline Organisation die onder meer de luchthaven van Zaventem van brandstof voorziet, moest verplaatst worden.

 

De voorbereidingswerken zijn afgerond en de firma is begonnen met de werkelijke opbouw. De eerst bouwfase omvat de funderingswerken van het gebouw.

 

De loods zelf zal op een paalfundering steunen. 168 betonnen palen van ongeveer 14 m lang en 60 cm doormeter worden in de grond gestort en zullen de staalstructuur van de loods dragen.

 

De ateliers, magazijnen en bureelruimtes rusten op klassieke funderingszolen en betonplaten. Het eerste deel van de vloerplaat van de half ondergrondse parking is al gestort.

 

“Tijdens de volledige bouwfase staan we in nauw overleg met de directe buren, de gemeente Steenokkerzeel, de luchtsteuneenheid van de federale politie en de 15 Wing”, zegt technisch adviseur Ludo Van Mierlo. “Ook de communicatie met skeyes en de luchthavenbeheerder BAC is van enorm belang. We gebruiken soms immers heel hoge kranen en toestellen aan de rand van een belangrijke startbaan (25R)”.

 

De bouw van het project werd toegewezen aan Democo. Het is een design, build, finance and maintain-project voor een periode van dertig jaren en wordt technisch en administratief opgevolgd door de Algemene Directie Material Resources (DG MR) van Defensie.

 

De totale bouwtijd is beperkt tot één jaar De oplevering en indienststelling van het volledige gebouw zijn dus gepland rond het groot verlof van 2021. Daarna kan de Maintenance Group van de 15 Wing er zijn intrek nemen.

Johan Lievens

Johan Lievens