Burger bij Defensie: een ideaal compromis
Defensie telt momenteel ruim 2.160 burgerpersoneelsleden en voor volgend jaar staan er 960 vacatures open. Maar wat betekent het om als ‘burger’ bij Defensie te werken? Wij vroegen het aan Karin Debouxhtay, communicatiespecialiste én burgerpersoneelslid bij het Directoraat-generaal Human Resources van Defensie.
Jaarlijks vinden heel wat burgers hun weg naar Defensie, maar wat drijft hen om deze stap te zetten? “Ik ben quasi opgegroeid tussen kazernes want mijn beide ouders waren militair. Ik was altijd erg geboeid door die wereld, maar tegelijkertijd had ik ook een grote interesse in communicatie, wat ik uiteindelijk ook ging studeren,” legt Karin uit. “Toch bleef ik, na het behalen van mijn diploma, aangetrokken tot Defensie.”
Administratief én dynamisch
Karin solliciteerde er in 2021 voor een functie in interne communicatie als statutair personeelslid . “De werkzekerheid en het korte woon-werkverkeer waren voor mij de grootste troeven. Ik woon op vijf minuten van mijn werk, waardoor ik lange ritten vermijd,” vertelt Karin. “Daarnaast vind ik het fijn om op één plek te kunnen blijven en niet om de paar jaar te hoeven veranderen van functie of locatie, zoals vaak bij officieren het geval is. Ik hou niet van te veel veranderingen.”
“Op papier heb ik een administratieve job, maar in de praktijk zit ik altijd midden in de actie: het autosalon, reportages in verschillende kazernes, persconferenties, noem maar op. Ik hou van de dynamiek en voel me ook volledig geïntegreerd,” vertelt ze.
Reservist
In de zomer van 2023 besloot Karin zich eveneens te engageren als reservist, een unieke kans om als burger te kunnen proeven van het militaire leven én om een gevarieerde ‘tweede’ functie uit te oefenen. Als reservist is ze toegewezen aan de Nationale Directie van de Reserve (DNR).
“Ik volgde een vier weken durende opleiding tot reservist. Voor mij is mijn job als reservist een echte troef en het ideale compromis: ik kan twee ‘petjes’ opzetten, verschillende functies combineren en me af en toe uitleven op het terrein. Dankzij de opleiding kon ik bovendien mijn interesse en mijn betrokkenheid ten opzichte van de militairen tonen. Voor mij versterkt dat mijn motivatie”, besluit ze.
Opportuniteiten
Het Directoraat-generaal Human Resources is zeker niet de enige plaats binnen Defensie waar burgerpersoneel actief is. Geïnteresseerden kunnen hun gading vinden in een breed scala aan functies, zoals jurist, laborant of cyber security-expert.
Burgerpersoneelsleden krijgen bovendien de kans om deel te nemen aan militaire oefeningen of zelfs missies dankzij het zogenaamde ‘civil in ops’-statuut. Dit houdt in dat zij als reservist worden aangesteld in hun huidige functie en, voor de duur van de zending, op missie kunnen vertrekken. Dit geldt vooral voor functies als juristen of communicatiemedewerkers. Dit statuut biedt extra opportuniteiten en vermindert administratieve obstakels.
In de nabije toekomst zal Defensie nog meer burgerpersoneelsleden tellen, die elke dag hun taken vervullen in een niet-alledaagse, maar boeiende omgeving. “Onze ambitie is om van 10 % burgerpersoneel naar zo’n 20-30% te gaan, zoals onze buurlanden doen,” besluit luitenant-generaal Thierry Esser, directeur-generaal Human Resources.
Je kunt bij Defensie starten als statutair of contractueel medewerker, maar er zijn ook specifieke contracten voor jongeren onder de 26 jaar, de zogeheten Rosetta- of startbaanovereenkomsten.
Bekijk hier alle verschillende statuten: Defensie: niet alleen voor militairen | Defensie
Interesse om ons team te versterken? Meer info via Alle jobs & vacatures bij Defensie | Defensie (mil.be)