Chef Defensie bezoekt Belgisch detachement in Roemenië

Op woensdag 13 april heeft admiraal Michel Hofman een bezoek gebracht aan het Belgische detachement in Roemenië. Deze inzet maakt deel uit van de snelle reactiemacht van de NATO (NRF), dit in reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Tijdens dit bezoek had de Chef Defensiestaf tevens een ontmoeting met de Belgische premier Alexandre De Croo, de Roemeense president Iohannis en de Roemeense Chef Defensiestaf.

 

Bij de landing werd de CHOD verwelkomd door zijn Roemeense ambtgenoot, generaal Daniel Petrescu. Daarna had hij, samen met Eerste Minister De Croo, een gesprek met de officieren van het Belgische detachement en hun Franse collega’s. Zij werden op de hoogte gebracht van de algemene toestand en de gemoedstoestand van de troepen ter plaatse, in een luchtige en luisterende sfeer. 

 

In zijn toespraak benadrukte Alexandre De Croo de goede samenwerking tussen de landen die aan deze NRF-missie deelnemen en bedankte hij onze militairen voor hun inzet. Admiraal Hofman sloot zich bij de toespraak aan en herinnerde aan het belang van hun aanwezigheid in Roemenië.

 

Positieve eerste weken

 

De rest van het programma omvatte een ontmoeting met de internationale troepen (België, Roemenië, Frankrijk, VS, enz.). De Roemeense president Iohannis hield een toespraak voor de pers, net als de Belgische en de Roemeense eerste minister. Daarna heeft de Chef Defensie een uitgebreid bezoek gebracht aan de locatie waar het Belgische detachement verblijft. Hij kon praten met de militairen van het detachement die hem hun indrukken gaven na bijna zeven weken inzet. “Natuurlijk is het soms een beetje moeilijk, maar ik denk dat er veel positieve dingen zijn in deze eerste weken”, legde een van hen uit. Een ander voegde eraan toe: “We zijn voortdurend allemaal samen, dus het versterkt onze groepsgeest. We zijn echte wapenbroeders geworden.” 

 

Admiraal Hofman bezocht ook de tent van de Militaire Politie, voor wie dit de eerste dergelijke missie met honden is na een opleiding van drie jaar. Tenslotte werd het bezoek afgesloten met het veldhospitaal van de Medische Component, ook wel ‘ROLE 1’ genoemd. Ter plaatse zorgt het voor de nodige verzorging van het detachement en voor vele andere missies tijdens de inzet.

 

Ter herinnering: als onderdeel van de snelle reactiemacht van de NATO (NRF) is sinds 8 maart 2022 een detachement van ongeveer 300 Belgische soldaten in Roemenië als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Daar wordt het detachement geïntegreerd in het Speardhead Bataljon onder commando van de Franse Chasseurs Alpins.  

Jacques-Emmanuel De Boeck

Gert-Jan D'Haene