Commando-overdracht bij de DOVO

Tijdens een ceremonie aan de abdij van Stavelot werd vandaag het roer van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) doorgegeven. Luitenant-kolonel stafbrevethouder Bernard Tasiaux droeg het bevel over aan fregatkapitein stafbrevethouder Jean-Luc Trullemans.

 

Het was in 1918, in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog toen er een schreeuwende behoefte was aan expertise in het omgaan met explosieven, dat de DOVO werd opgericht. Sindsdien heeft deze gespecialiseerde eenheid een cruciale rol gespeeld in het onschadelijk maken van explosieven na conflicten, het neutraliseren van terroristische aanslagen en het opruimen van conventionele en chemische wapens.

 

Geavanceerde uitrusting en getraind personeel

 

DOVO onderscheidt zich door geavanceerde apparatuur en getraind personeel. De leden zijn echte experts in het identificeren, transporteren en vernietigen van explosieven. Ze werken vaak in gevaarlijke omstandigheden en riskeren hun leven om anderen te beschermen.

 

Ludivine Dedonder, minister van Defensie: “Deze bevelsoverdracht is de uitgelezen kans om nogmaals te herhalen dat de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen – DOVO – met ongeveer 3.500 interventies per jaar een van de essentiële onderdelen van Defensie is, die een sleutelrol speelt in onze nationale veiligheid. De toegewijde mannen en vrouwen van DOVO neutraliseren, ontmantelen en verwijderen dagelijks ontploffingstuigen, vaak op vraag van de Geïntegreerde Politie. DOVO draagt zo ook actief bij aan de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad en speelt een cruciale rol in het verzamelen van bewijzen door het voeren van onderzoeken na explosies. Het voornamelijk discrete maar levensbelangrijke werk van DOVO staat voor het neutraliseren van explosieven, het ondersteunen van gerechtelijke onderzoeken en het beschermen van onze burgers. DOVO draagt zo rechtstreeks bij aan onze algemene veiligheid en de strijd tegen criminaliteit in België.”

Rein Van den Bergh

Adrien Muylaert