Common Gunner: Artillerie bereidt zich voor

Het Bataljon Artillerie organiseerde een intensieve trainingsweek “Common Gunner” in de week van 17 tot 21 oktober in het Kamp van Elsenborn. Deze oefening kadert in de voorbereiding aan de deelname van de Very High Readiness Joint Task Force 23 (VJTF 23) van de NAVO. Op 18 oktober werd een live firing exercise uitgevoerd in het bijzijn van de pers.

 

De focus van de oefening lag op het trainen in een realistische operationele omgeving waarbij orders correct ontvangen, verwerkt en uitgevoerd moeten worden. Ze trainden er niet alleen op contact met de vijand maar ook op medische incidenten, logistieke problemen en het leren overleven met een minimum aan materiaal.

 

De batterij Artillerie, 2 pelotons met elks 3 kanonnen, staan opgesteld in het veld. De munitie wordt klaargemaakt, de Houwitsers worden gericht en 6 granaten worden in minder dan 1 minuut afgevuurd. De samenwerking en snelheid waarmee er wordt gewerkt is onvoorstelbaar. “We trainen vandaag vooral op het correct uitvoeren van de manipulaties en het vlot en veilig afvuren van granaten”, vertelt korpscommandant Erik Verstraelen.

 

Om de jonge militairen van het bataljon te laten kennismaken met de uitdaging die gepaard gaat met een activatie werd in de periode van 10 tot 15 oktober in Brasschaat een dergelijke oefening opgestart via een alarmprocedure. Terwijl verschillende incidenten plaatsvonden in samenwerking met onder andere de politie en brandweer, moest iedereen op vijf dagen tijd paraat staan voor een administratieve verplaatsing naar Kamp Elsenborn waar men overschakelde op een tactisch manoeuvre.

 

De batterij houwitser van het Bataljon Artillerie maakt vanaf 1 januari 2023 voor de derde keer deel uit van een multinationaal veldartilleriebataljon, onder leiding van de Duitsers, binnen de snel inzetbare brigade van de VJTF 23. Deze is een onderdeel van de enhanced NATO Response Force 23 (eNRF 23). Gedurende 1 jaar zullen 123 militairen van de Artillerie met 60 voertuigen paraat staan om binnen de vijf dagen gevolg te geven aan een oproep van de NAVO. In totaal zullen net iets meer dan 300 Belgische militairen oproepbaar zijn.

Nathalie Mylle

Adrien Muylaert