Koninklijke Militaire School en Molengeek slaan handen in elkaar

Onlangs gingen in de Koninklijke Militaire School (KMS) de eerste coachingsessies van start in aanloop naar de Cyber Security Challenge Belgium (CSCB) in maart 2023. Enkele studenten van de KMS slaan er de handen in mekaar met jongeren van Molengeek. Tijdens deze sessies krijgen ze heel wat tips and tricks aangereikt van echte experten om tal van uitdagingen te kunnen oplossen.

 

Voor de tweede keer werkt de KMS samen met Molengeek aan de Challenge. Een project dat tot stand kwam dankzij minister van Defensie, Ludivine Dedonder. Molengeek is een Molenbeekse organisatie die iedereen de mogelijkheid wil bieden om werk te vinden, een bedrijf op te richten of een loopbaan op te bouwen. Dit ongeacht leeftijd, geslacht of plaats en op basis van motivatie en zonder voorafgaande vereisten of certificering.

 

Majoor Thibault Debatty, instructeur aan de KMS, vertelt hoe de samenwerking verloopt: “We starten met op regelmatige basis ’s avonds enkele coaching momenten in te lassen in een ontspannen sfeer. Tijdens deze momenten krijgen ze zowel theorie als praktijk.” Voor de deelname aan CSCB in 2023 worden er vervolgens gemengde ploegen gevormd.

 

Beginners

 

Een van deze sessie gaat over het verbergen van boodschappen in audio en beeld. Verspreid over twee lokalen, een lokaal met beginners en een met gevorderden, tokkelen een twintigtal studenten ijverig op het klavier van hun computer. Vooraan reiken twee experten methodes aan om de raadsels op te lossen en de verborgen boodschap te vinden.

 

“Het is allemaal nieuw voor mij dus het is nog wat wennen”, begint Joerie, “de moeilijkheid is te weten wat je wanneer moet doen.” Joerie is een student die voor Defensie zal werken eens zijn studies zijn afgerond. “De cyberwereld is enorm fascinerend en ik kijk er echt naar uit om me hierin te verdiepen”, vertelt hij glunderend.

 

Gevorderden

 

In de groep met gevorderden is er beduidend meer interactie. Hier en daar slagen ze er zelfs in de instructeur iets bij te brengen. “Net als technologie evolueert alles ontzettend snel. Er worden programma’s gemaakt om de verborgen boodschappen te vinden, wat leuk is voor ons”, vertellen de drie KMS-studenten. “Het impliceert natuurlijk wel dat ook de bedenker van de uitdaging steeds creatiever moet worden.”

 

In de cyberwereld zijn veel verschillende domeinen terug te vinden. “We focussen elk op een bepaald domein”, legt Maxim uit. “Omdat we nog studeren en onze studies toch voorrang krijgen. Op deze manier heeft ieder van ons zijn sterkte.”

 

Elke sessie bekijkt een ander onderwerp om de studenten zo goed mogelijk voor te bereiden. “We hebben reeds tweemaal deelgenomen aan de CSCB, en ze waren telkens heel uiteenlopend”, legt Maxim uit. “Het hangt er duidelijk vanaf wie de uitdagingen opstelt want net als ons heeft ook elke bedenker zijn favoriete domein. We zijn benieuwd wat het dit jaar zal worden”, besluit Maxim.

Nathalie Mylle

Adrien Muylaert