Compagnie CBRN aan het werk tijdens grote crisisoefening in Bevekom

Het militair commando en de provincie Waals-Brabant hielden op 17 maart een grootschalige crisisoefening in Bevekom.  Zowel de verschillende hulpdiensten als Defensie speelden daarbij een cruciale rol. De Compagnie CBRN (chemisch, biologisch, radiologische en nucleair) van 4 Bataljon Genie tekende present om de slachtoffers van het fictieve chemisch incident te ontsmetten.

 

Het algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP) werd tijdens deze oefening getest. De oefening betrok de verschillende hulpdiensten (medici, politie en brandweer) en Defensie (Compagnie CBRN en militair provinciecommando Waals-Brabant). Het scenario van de gebeurtenissen speelde zich af tijdens een fictieve ‘Beauvechain Air Base Day’, waarbij er een chemisch incident in scene werd gezet bij de ingang van de militaire basis.

 

Coördinatie stroomlijnen

 

Omstreeks 10 uur kantelde een grote tankwagen op weg naar de luchtmachtbasis met giftige dampen als gevolg. Er waren zo’n 100 fictieve slachtoffers bij betrokken en een veertigtal moest ontsmet en verzorgd worden. Ze kampten met blessures en oppervlakkige trauma’s. Deze reeds lang geplande oefening wilde de verschillende deelnemende actoren coördineren om zich voor te bereiden op eventuele toekomstige chemische incidenten.

 

“Een goede coördinatie tussen ons en de andere partijen, zoals brandweer en medici, is essentieel,” vertelt compagniecommandant Guéders, “maar ook het ground space management vormt een moeilijkheid. Er worden verschillende gevarenzones uitgezet, dus het is niet evident om alle ontsmettingszones goed op te lijnen tussen de brandweer en de militairen. Er moet goed met hen ter plekke worden afgestemd zodat alles efficiënt verloopt,” vervolgt hij.

 

Ontsmettingsprocedures

 

Na het incident snelden de verschillende hulpdiensten ter plaatse: de brandweer van zone Nijvel, medisch burgerpersoneel, de politie en de MUG. De brandweer bekommerde zich om de slachtoffers, waarna de gouverneur op de hoogte werd gesteld.

 

Defensie nam de keten van ontsmetting van het ambulant personeel voor haar rekening, maar was er ook als steun van het personeel dat de MUG CBRN van het Militair Hospitaal ging versterken. “We werken hier wat anders dan onze gewoonlijke procedures. Normaal ontsmetten we enkel militair personeel in CBRN-pak en met gasmasker al aan. Hier ligt het anders omdat er burgers bij betrokken zijn. Het doel van de oefening is dan ook om te kijken hoe de chef van het ontsmettingsstation zal reageren alvorens burgers in zijn ontsmettingsketen te ontvangen,” besluit commandant Guéders.

 

In totaal namen bijna 500 mensen deel aan deze oefening. Nadien volgde een evaluatie van alle deelnemers: van de medici tot de communicatiecel.

Bilitis Nijs

Vincent Bordignon

Mathieu Duhembre