CRC Glons plechtig gesloten

Op woensdag 14 april 2021 werd het radarstation van Glons gesloten. Na zeventig jaar loopt de aanwezigheid van militairen van het Control and Reporting Center (CRC) definitief ten einde.

 

In 1951 streek het CRC neer in Glons met de installatie van het eerste mobiele radarstation in tenten. De plaats werd gekozen omwille van zijn grote strategische waarde in het oosten van het land en de gunstige hoogte, die de detectie van vliegtuigen vergemakkelijkte.

 

In 1955 werd de bunker met drie verdiepingen in gebruik genomen. Sindsdien verzekert het CRC permanent de integriteit van het Belgisch-Luxemburgs luchtruim.

 

Op woensdag 14 april werd de Belgische driekleur voor de laatste keer neergelaten.  De korpscommandant, luitenant-kolonel van het vliegwezen Ann D’hondt overliep in haar speech de mijlpalen in de rijke historiek van de eenheid. Ze nam de gelegenheid te baat om haar mensen te bedanken voor het geleverde werk en de gemeente Bassenge voor de jarenlange steun aan de eenheid.

 

Daarna werd de vlag overhandigd aan de nieuwe kwartiercommandant, kolonel Geert Degraen, directeur van het Competentiecentrum Rollend Materieel en Bewapening in Rocourt.

 

Als laatste eerbetoon werd de ceremonie afgesloten met een overvlucht van twee bewapende F-16’s van het QRA (quick reaction alert).

 

Het nieuwe CRC is sinds 5 oktober 2020 operationeel in Bevekom.

Ann D’hondt

Bart Rosselle