De 15de Wing Luchttransport verwelkomt eerste A400M ‘Atlas’

Op vrijdag 9 oktober zal op de militaire luchthaven te Melsbroek het nieuwe Luxemburgse A400M transportvliegtuig voor de 15de Wing Luchttransport landen. Dit is het eerste van acht toestellen voor strategische en tactische luchttransport dat Melsbroek als thuisbasis zal krijgen.

 

België kocht zeven toestellen aan. Het Groothertogdom Luxemburg nam de aankoop van het achtste toestel voor zijn rekening. Het Luxemburgse vliegtuig, met staartnummer CT-01, wordt nu als eerste geleverd. Dit vliegtuig gaat deel uitmaken van een gezamenlijke vloot die door de ‘Belgium-Luxembourg Binational Air Transport Unit A400M’ (BNU A400M) geëxploiteerd zal worden waarin Belgen en Luxemburgers zij aan zij zullen werken. Over enkele maanden staat de levering van een tweede toestel, ditmaal in Belgische kleuren, gepland. Progressief zullen de nieuwe vliegtuigen de opdrachten van de bijna vijftig jaar oude C-130 ‘Hercules’ vliegtuigen overnemen.

 

De Airbus A400M ‘Atlas’ is een viermotorig turboprop militair transportvliegtuig. Het is ontworpen door Airbus Military om oudere types transportvliegtuigen te vervangen, zoals de Transall C-160 en de Lockheed C-130 Hercules. De Belgische luchtvaartindustrie is betrokken bij de bouw van alle A400M vliegtuigen. Bedrijven zoals Sabca, Sonaca en Asco leveren onderdelen voor de wereldwijde vloot van dit type. Zeven Europese landen zullen dit toestel gebruiken.