
De Belgische Defensielaboratoria (DLD) presenteren hun CBRN-capaciteiten tijdens het NATO High Visibility Project
Een uitgebreid netwerk voor chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) verdediging binnen de Atlantische Alliantie creëren, door de partnerlanden met elkaar te verbinden en wederzijdse toegang tot hun capaciteiten te vergemakkelijken: dat is het doel van het High Visibility Project (HVP) van de NAVO, waarvan België dit jaar het voorzitterschap bekleedt.
Eind april 2025 verwelkomden de Defensielaboratoria (DLD) in hun faciliteiten in het kwartier Majoor Housiau in Peutie de vijfde Steering Board-vergadering van het NATO High Visibility Project – CBRN Defence Facilities, dat in 2023 werd gelanceerd. De huidige deelnemende landen zijn België, Griekenland en Spanje, met de steun van het NAVO-hoofdkwartier en de Cluster CBRN Protection van het Framework Nations Concept (FNC CBRN).
Om de verschillende partners kennis te laten maken met de Belgische capaciteiten op het gebied van opleiding en analyse in de CBRN-sector, organiseerde de DLD een korte demonstratie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer er een clandestien laboratorium wordt ontdekt? En hoe treden de Belgische teams op?
De Belgische capaciteiten op een rij
Het White Cell-team is gespecialiseerd in het opzetten en uitvoeren van CBRN-scenario’s, zoals monsterafnames en het identificeren van biologische, chemische of radiologische agentia (SIBCRA), en CBRN-verkenningen. Deze operaties kunnen zowel in militaire installaties als in een burgeromgeving plaatsvinden.
De deelnemers woonden een demonstratie bij van een team dat monsters afneemt. De verzamelde monsters werden vervolgens voor analyse naar het Federaal Oriëntatielaboratorium (FOL) gebracht.
Het FOL is een vaste faciliteit voor de ontvangst en verwerking van verdachte, onbekende of gemengde monsters. Het voert een eerste screening uit om een mogelijk chemisch, biologisch, radiologisch, nucleair en/of explosief risico te detecteren, en stuurt vervolgens de monsters door naar de bevoegde referentielaboratoria. Dit laboratorium ondersteunt ook praktische training, theoretische cursussen, demonstraties en oefeningen, en bevordert wetenschappelijke en technologische expertise.
Zeven gespecialiseerde laboratoria
De DLD beheren zeven laboratoria, elk met hun eigen expertisegebied:
- Het laboratorium voor detectie, monsterafname en -voorbereiding (DSS);
- Het stralings- en nucleair beschermingslaboratorium;
- Het laboratorium voor CBRN-bescherming en individuele uitrusting
- Het laboratorium voor chemische analyse;
- Het POL- laboratorium (Petrol, Oil and Lubricants);
- Het laboratorium voor de analyse van biologische risico’s (Bio);
- Het Federale Oriëntatie Laboratorium (FOL).
De DLD zorgen ook voor de ontwikkeling van testprocedures en trainingen voor de Bionear, een mobiel laboratorium voor de identificatie en analyse van biologische agentia.
Samenwerking tussen bondgenoten vergemakkelijken
Het HVP-project heeft tot doel de CBRN-database van de NAVO snel uit te breiden en de relevante faciliteiten van de partnerlanden met elkaar te verbinden, zodat iedereen eenvoudiger en sneller toegang krijgt tot elkaars capaciteiten en diensten.
Deze vergadering van het stuurcomité bood dan ook een uitstekende gelegenheid om de technische expertise van de DLD te benadrukken en de rol van België in het CBRN-netwerk van de NAVO te versterken.





