De Koning bezoekt de Cyber Defense Factory in Charleroi

Op woensdag 6 november bezocht Zijne Majesteit de Koning de allereerste Cyber Defense Factory binnen het A6K/E6K technologie-ecosysteem in Charleroi. Dit initiatief, dat afgelopen april werd ingehuldigd door de minister van Defensie, is ongekend: voor het eerst wordt Defensie, via het Cyber Command, ingeplant in een civiel ecosysteem.

 

De Koning werd tijdens dit uitzonderlijke bezoek vergezeld door Generaal-majoor Van Strythem, de Cyber Commander, om de faciliteiten van de A6K te verkennen en deel te nemen aan een rondetafelgesprek over het door de Cyber Command opgezette partnerschap.

 

Een ruimte voor innovatie en samenwerking

 

Generaal-majoor Van Strythem legt uit: “De Cyber Defense Factory in Charleroi belichaamt de visie van versterkte samenwerking tussen Defensie en civiele actoren, zowel academische als industriële, en de opleidingswereld. Dit noemen we de triple helix. Het tweeledige doel is om innovatieve projecten te ontwikkelen die alle operationele dimensies van cyberspace omvatten, en om Defensie meer bekendheid te geven in deze regio van Wallonië, waar de Quartier du Futur (het Kwartier van de Toekomst, nvdr.) zal worden gevestigd.

 

Concreet maakt deze eerste Cyber Defense Factory het mogelijk om middelen en kennis te bundelen. Het draagt zo bij aan het opbouwen van nationale weerbaarheid op het gebied van cyberveiligheid.

 

Triple Helix-samenwerkingsmodel

 

Tijdens de rondetafel kon Zijne Majesteit de Koning een concreet samenwerkingsverband tussen het Cyber Command en de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) ontdekken. Die diensten brachten verschillende spelers samen: het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) van Charleroi, het bedrijf NRB (gespecialiseerd in digitale transformatie) en de digitale opleidingsschool BeCode.

 

 

In 2023 gaf het OCMW van Charleroi, na een ransomware-cyberaanval, de opdracht tot een gedetailleerd analyserapport bij het bedrijf NRB. Het Cyber Command stelde vervolgens voor aan het OCMW en aan NRB om de ervaringen opgedaan tijdens de aanval te vertalen naar een immersieve leermogelijkheid voor de leerlingen in opleiding bij BeCode.

 

Schoolvoorbeeld

 

Dankzij het geanonimiseerde incidentenrapport kon BeCode alle oorspronkelijke systemen op zijn apparaten opnieuw creëren, waardoor de leerlingen zich volledig konden onderdompelen in een ware cyberaanval. Medewerkers van het OCMW van Charleroi namen deel aan de training om feedback te geven, de moeilijkheden tijdens de acute fase van dergelijke aanval te delen en op de talrijke vragen van studenten te beantwoorden.

 

De sprekers van de ronde tafel, die dagelijks betrokken zijn bij deze samenwerking, deelden hun ervaringen. De samenwerking maakte het niet alleen mogelijk om een hoogwaardige opleiding aan de cyberspecialisten te bieden, maar ook om aanbevelingen te geven voor de bescherming van een openbare instelling die een essentiële dienst aan het publiek verleent.

 

Zijne Majesteit bedankte tot slot de deelnemers aan de rondetafelconferentie voor hun zeer verrijkende getuigenissen.

Manon Collignon

Quentin Moonen