De “VIVAT!” jumping, een solidariteitsevenement

In het weekend van 10 tot 12 juni vond in Ternat de springwedstrijd “VIVAT!” plaats, een nationale wedstrijd paardrijden. Dit jaarlijks evenement, georganiseerd door Defensie in samenwerking met de vzw “VIVAT!”, had tot doel fondsen te werven voor de Foyer Général Cornet. Op zondag, de laatste wedstrijddag, werd de Grote Prijs van de Chef Defensie uitgereikt.

 

Ruiters en paarden gaan statig de piste op om aan springwedstrijden deel te nemen. In de stralende zon worden ze toegejuicht door het publiek.  “We organiseren hier een paardenspringwedstrijd met negen evenementen verspreid over drie dagen”, legt kolonel Filip De Greve van het organisatieteam uit. “De eerste twee dagen zijn van een redelijk gelijk niveau, maar zondag leggen we de lat (letterlijk) hoger.” De deelnemers en hun trouw paard moeten namelijk een hindernissenparcours afleggen met sprongen van meer dan 1,45 meter.

 

Het hele weekend was een groot spektakel waarbij elke deelnemer zijn grenzen probeerde te verleggen. Tot slot kreeg de winnaar van het slotevenement de Grote Prijs van de Chef Defensie, uitgereikt door Luitenant-generaal dokter Pierre Neirinckx, en de mooie som van 5.500 euro.

 

Steun en solidariteit

 

Het was de eerste keer dat het springevenement plaatsvond op de piste in Ternat, voordien werd het in de voormalige Defensie-installaties in Duisburg georganiseerd. Talrijke militaire vrijwilligers hielpen een handje tijdens het evenement. “Ze zijn daar omdat ze het graag doen, en ze doen het voor de Foyer Général Cornet. We hebben ook het 14e Medisch Bataljon en de Militaire Politie die ons steunen. Ik dank elk van hen, evenals hun bevelhebbende officieren die hun aanwezigheid hier ten voordele van VIVAT hebben toegestaan,” zei de kolonel. “Ik vind het belangrijk dat Defensie investeert in de zwakkeren van onze samenleving, zoals de bewoners van het tehuis. Het is belangrijk de militairen te motiveren deze mensen in het oog te houden en hen te helpen een comfortabel leven te leiden,” besloot hij.

 

De Foyer Général Cornet is een instituut dat in 1975 door militairen werd opgericht en door de stichting “VIVAT!” beheerd wordt. Het is gevestigd in Nijvel en ontvangt en herbergt 42 volwassenen – mannen of vrouwen met lichte, matige, zware of zware mentale handicaps – die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de militaire gemeenschap en de voormalige Gendarmerie.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Adrien Muylaert