Defensie blikt terug op NEO Red Kite

Op een persconferentie op woensdag 22 september 2021 in het militaire hoofdkwartier in Evere gaf Defensie meer uitleg over het verloop van Red Kite. In augustus heeft België tijdens deze operatie meer dan duizend burgers in sneltempo geëvacueerd uit Afghanistan.

 

“De laatste NEO (Non-combattant Evacuation Operation) dateert uit 1994. Red Kite was een historische operatie,” opende Chef Defensie admiraal Michel Hofman. Hij benadrukte dat Red Kite een geslaagde operatie is, ondanks de uitdagingen die Defensie afgelopen zomer te verduren kreeg. “Deze zomer werd heel wat Defensiepersoneel volop ingezet in het kader van OVG, de coronacrisis en de overstromingen. Bovendien is er ook een transitie in de luchttranssportcapaciteit aan de gang. Het succes van operaties als deze is het resultaat van jaren van goeie training. De opeenvolging van crisissen en operaties toont de weerbaarheid van Defensie,” besloot hij.

 

Nadien nam generaal-majoor Descheemaeker van het departement Operaties & Training het woord. Als verantwoordelijke voor de opvolging van operaties in binnen- en buitenland gaf hij meer details over de inzet van onze militairen in Afghanistan. “Omdat de beveiliging was uitgebouwd door de Verenigde Staten konden slechts 41 Belgen ter plekke worden ingezet, waaronder drie vrouwelijke militairen en zelfs een militaire hond.”

 

Vervolgens gaf kolonel Bilo van het Special Operations Regiment (SOR) meer inzicht in de omvang en het verloop van Red Kite. “Op de luchthaven van Kaboel was er telkens een tijdslot van 30 minuten voorzien. In die tijd moesten de vliegtuigen landen, de gerepatrieerden aan boord nemen en weer opstijgen. Oorspronkelijk zouden we 50 tot 60 mensen evacueren, uiteindelijk werden er dat meer dan 1000.” Dankzij 23 vluchten met C-130 toestellen konden 1412 mensen van Afghanistan naar Pakistan gebracht worden. Van daar werden uiteindelijk 1416 burgers naar België gebracht.

 

Kolonel Bilo gaf ook meer uitleg over de werkwijze tijdens de evacuatie. “Specifieke herkenningssignalen moesten het makkelijker maken om de luchthaven binnen te geraken en om rechthebbenden te identificeren. Zo hadden we gevraagd om de Belgische vlag mee te nemen of een smiley op de hand te tekenen. Ook werden heel wat burgers met bussen uit Kaboel geëvacueerd. Zij kregen via Whatsapp het tijdstip en de specifieke plek toegestuurd waar de evacuatie zou plaatsvinden.” Tot slot drukte hij zijn bewondering en dankbaarheid uit voor het Defensiepersoneel ter plekke, dat ondanks de schrijnende situaties steeds professioneel en respectvol te werk ging.

Wilge Decraene

Gert-Jan D'haene, Vincent Bordignon