Een klare kijk dankzij Virtual Reality

Het is een vreemd gezicht: mensen met een joystick in de hand en een veel te grote donkere bril op hun neus kijken alle kanten op en draaien rond hun as. Het Detachement Tactiek Interwapen (DTI), deel van het Competentiecentrum van de Landcomponent (CC Land), gaf begin september in Leopoldsburg de eerste infosessie over Virtual Reality 360°, het nieuwste snufje in hun opleidingsarsenaal.

 

Voor alle grote organisaties, ook voor Defensie, is ‘innovatie’ een term die niet meer weg te denken valt. Maar wat is innovatie? Een creatief idee om de werking van een proces of een apparaat te verbeteren moet ook geïmplementeerd kunnen worden om een organisatie te doen groeien. Om dat soepel te laten verlopen heeft Defensie een gespecialiseerde innovatieofficier aangesteld. De focus ligt vooral op meer en betere mogelijkheden qua opleiding en training.

 

Kolonel Peter Gysel is als hoofd van de cel Maneuver van het DTI een van de bezielers van het project VR 360°. “Het is steeds moeilijker geworden om leerlingen een klare kijk te geven op bijvoorbeeld het ontplooien van een commandopost,” legt hij uit. “Het fysiek opstellen van een operatiecentrum voor cursusdoeleinden is quasi onmogelijk geworden door het tekort aan personeel en tijd.”

 

Toch wil het DTI zijn leerlingen een beleving bieden die de realiteit maximaal benadert. Project VR 360° was geboren.

 

“Het project staat nog in zijn kinderschoenen, maar de eerste belangrijke stappen zijn gezet,” vertelt adjudant-majoor Mike De Groote, medebezieler van het project. Kolonel Gysel vult aan: “Nadat we het idee voor een innovatieofficier gelanceerd hadden, was er eind mei al een akkoord voor het aankopen van materiaal voor dit project.  Toen alles eenmaal geleverd was heeft Mike zich volledig toegelegd op het leren kennen van het materiaal.” Mike grinnikt: “Ja, ongelooflijk wat er allemaal mogelijk is! Maar het moet natuurlijk toepasbaar zijn op de vorming.  In dat kader hebben we enkele kleine commandoposten gefilmd met een 360° camera.”

 

Bij het DTI is men er rotsvast van overtuigd dat ze de leerlingen op deze manier betere cognitieve en mentale ankerpunten kunnen meegeven. “Voor dit specifieke geval, het ontplooien van een operatiecentrum, is het een grote meerwaarde dat je écht kan rondkijken en meeluisteren in zo een centrum. Bovendien zonder mensen te moeten lastigvallen,” zegt kolonel Gysel. “Het is uiteraard de bedoeling om in de toekomst nog andere, grotere operatiecentra in beeld te brengen met de kleine GoPro 360° camera,” vult Mike aan. “Het maakt deel uit van een nieuwe manier van lesgeven. Je moet meegaan met je tijd en ook zelf innoveren. Wij hebben alvast onze eerste stappen gezet.”

Nathalie Mylle

Vincent Bordignon