Defensie viert en bedankt haar veteranen

Op zondag 21 april 2024 zette Defensie haar veteranen in de schijnwerpers tijdens Veteranendag in Brussel. Dat gebeurde in het bijzijn van de minister van Defensie, Ludivine Dedonder, de Chef Defensie, Admiraal Michel Hofman, en andere autoriteiten. Maar ook familie, vrienden en sympathisanten waren talrijk aanwezig tijdens de eerste familiedag van Defensie. Een paar duizend bezoekers en nieuwsgierigen zakten af naar het Jubelpark om deze feestelijkheden bij te wonen.

 

Ondanks het wisselvallige weer bleef de regen gisteren grotendeels uit boven centrum Brussel. Een voorspoedige start van de eerste editie van Veteranendag. Naast de traditionele herdenking op 7 april, organiseerde Defensie dit jaar voor de eerste keer een bijkomende dag waarop ze haar veteranen, en in het bijzonder alle nieuwe veteranen, vierde tijdens een familiedag in het centrum van Brussel.

 

Coin voor nieuwe veteranen

Sinds 1960 namen meer dan tienduizend militairen deel aan opdrachten in binnen- en buitenland om mensen in nood bij te staan en de vrede te bewaren. In april 2003 werd daarom de eretitel van ‘Veteraan’ in het leven geroepen: een erkentelijkheid tegenover alle mannen en vrouwen die, in opdracht van de natie, vaak grote risico’s nemen en hun gezondheid en leven op het spel zetten, ver van hun naasten.

 

Ook vorig jaar namen opnieuw honderden militairen deel aan erkende opdrachten. In mei 2023 voer de mijnenjager Bellis de haven van Zeebrugge binnen na een deelname van drie maanden aan de NAVO-opdracht Standing NATO Mine Countermeasures Group 1: een internationale permanente geallieerde vloot die bij een crisis snel maritieme eenheden kan ontplooien. Aan de Oostflank van de NAVO werden vorig jaar opnieuw honderden Belgische militairen ingezet om het grensgebied te versterken. Zo draagt België bij aan de Forward Land Forces in Litouwen sinds 2017 en in Roemenië sinds 2022. Detachementen van de 2e Tactische Wing uit Florennes en de 10e Tactische Wing uit Kleine-Brogel namen overigens met telkens 4 F-16’s tijdens de missie Baltic Air Policing de 64e rotatie van de bewaking van het Baltische luchtruim voor hun rekening.

 

Alle betrokken militairen komen hierdoor in aanmerking voor de titel van Veteraan en kregen zondag tijdens een officiële ceremonie de veteranencoin toegekend door de minister van Defensie en verschillende militaire autoriteiten. De 140 aanwezige veteranen vertegenwoordigden de zowat 700 Belgische militairen die vorig jaar in opdrachten werden ingezet.

 

Feest voor jong en oud

De feeststemming van de plechtigheid zette zich naadloos voort tijdens de familiedag. Jong en oud konden zich uitleven met diverse activiteiten en uitdagingen, georganiseerd door eenheden van de vier componenten van Defensie: van een uitdagende hindernissenpiste tot een virtual reality-ervaring in een F-16. De Intermachten Kynologische Eenheid (IKE) van Defensie zorgde voor een demonstratie met haar militaire werkhonden en de waaghalzen konden zich wagen aan de klimtoren of de ‘deathride’.

 

De Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht verzorgde de muzikale intermezzo’s en na concerten van militaire artiesten Joe Hess en Johan Callaars werd de dag afgesloten met een mini militaire taptoe.

Wilge Decraene

Lucia Gaggero

Nathalie Mylle