Een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van het CaMo-project

Op dinsdagochtend 23 april huldigden de minister van Defensie, Ludivine Dedonder, en de ambassadeur van Frankrijk in België, François Sénémaud, officieel de nieuwe constructiesite in voor de Griffons, de toekomstige gepantserde voertuigen van het CaMo-project.

 

Onder luid applaus van Franse en Belgische eregasten werd het bord van de nieuwe constructiesite onthuld.  Dit betekent een mijlpaal in het strategisch en industrieel partnerschap tussen Frankrijk en België. De Griffon voertuigen worden nu in elkaar gezet, geschilderd, getest en afgewerkt in het Belgische Staden, onder toeziend oog van de firma MOL CY, een fabrikant van transportmateriaal en onderaannemer gespecialiseerd in verschillende metaalconstructies. Volgens de planning zullen de voertuigen in 2026 operationeel zijn, na hun geplande lancering in 2025.

 

CaMo

 

Al zes jaar geleden startte het innovatieve project ‘Capacité Motorisée’ (CaMo) tussen Frankrijk en België. Dit regeringsakkoord zorgt voor de interoperabiliteit tussen landstrijdkrachten, waardoor een “inter-brigade” gecreëerd wordt waar het Belgische en Franse leger voertuigen, werkmethodes en een gemeenschappelijk jargon kunnen delen.

 

In het kader van CaMo, benadrukte Luitenant-generaal Goetynck, Directeur-Generaal van Material Resources dat “de twee landen elkaar ondersteunen en versterken”, zowel op operationeel als op industrieel vlak. Minister van Defensie Ludivine Dedonder voegde hieraan toe dat “een sterke industrie essentieel is voor een sterke defensie” en benadrukte de cruciale rol die Defensie speelt voor de economie. De samenwerking tussen MOL CY en haar Franse tegenhanger KNDS is daarvan een concreet voorbeeld.

 

382 en meer

 

Tussen 2025 en 2031 worden in totaal 382 Griffon pantservoertuigen verwacht. De eindafwerking van deze multifunctionele voertuigen zal in België worden uitgevoerd door MOL CY, een familiebedrijf dat nu ook haar 80-jarig bestaan in stijl viert.

 

De start van de assemblage van de Griffon-voertuigen is gepland in januari 2025. Deze voertuigen zullen uitgerust zijn met speciale wapensystemen, ontwikkeld door FN Herstal, waarbij er verschillende kalibers mogelijk zijn, gaande van 7,62 mm tot 12,7 mm, evenals een 40 mm-granaatwerper. Naast de Griffons zijn er ook nog 60 Jaguars, gepantserde verkennings- en gevechtsvoertuigen, op komst, zoals voorzien in het CaMo-contract dat in 2019 werd ondertekend.

 

Samenwerking

 

Het eerste bataljon dat de overgang naar de Griffon zal maken, staat gepland voor 2026 en omvat niet enkel de ontvangst van het voertuig, maar ook de installatie van communicatie-, commando- en tactische systemen.

Enerzijds wordt de Franse doctrine gebruikt, anderzijds voegt Luitenant-generaal Goetynck er nog aan toe: “Het CaMo-programma gaat verder dan de 382 voertuigen die binnenkort in Staden worden geassembleerd.  We hebben recent ook de contacten met onze Luxemburgse partner aangehaald.” Met deze nieuwe constructiesite slaat het CaMo-project een nieuwe bladzijde om in de geschiedenis van de Europese defensie, waar interoperabiliteit en samenwerking centraal staan.

Yuki Willems

Gert-Jan D’haene