Defensieminister bezoekt Landcomponent

De minister van Defensie, Ludivine Dedonder, heeft samen met de Chef Defensie admiraal Hofman op dinsdag 16 februari de Landcomponent bezocht. Samen met de commandant van de Landcomponent, generaal-majoor Pierre Gérard, kregen ze uitleg over de meest talrijke Defensiecomponent met 8.500 militairen, demonstraties van verschillende capaciteiten en konden ze militairen van de component spreken.

 

Generaal Gérard verwelkomde minister Dedonder aan het hoofdkwartier van de Gemotoriseerde Brigade in het kamp Koning Albert in Marche-en-Famenne. Daar kreeg ze een korte uitleg over de Landcomponent in het algemeen en de brigade in het bijzonder.

 

Vervolgens trok het gezelschap naar het oefenterrein voor een aantal demonstraties. Daar kon de minister zien hoe militairen van het 1/3 Bataljon Lansiers op een aanval reageerden en hoe andere militairen van de Landcomponent een dorp innamen.

 

Echter geen militaire acties zonder logistiek. De logistieke steun van de Landcomponent kreeg dan ook aandacht tijdens het bezoek. De minister bezocht de onderhoudshangars van het kwartier en kon er de mecaniciens aan het werk zien. Ze kreeg ook meer uitleg over de logistieke middelen van de Landcomponent en hoe die worden ingezet tijdens operaties en hulp aan de natie.

 

Ten slotte kon minister Dedonder ook kennismaken met de militairen zelf en hun leefomstandigheden. Ze bezocht een logementsblok in het kwartier en praatte met een aantal militairen die daar verblijven.

Stijn Verboven

Malek Azoug

Clint Soete