DOVO graaft niet-ontplofte munitie uit in Sint-Martens-Latem

Op 18 augustus troffen arbeiders tijdens graafwerken in een wijk in het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem een munitiedumpplaats uit de Eerste Wereldoorlog aan. De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) kwam onmiddellijk ter plaatse en kon 46 niet-ontplofte munitiestukken (UXO’s) veilig bergen.

 

In de Bogaertstraat in Sint-Martens-Latem deden grondwerkers van de Watermaatschappij een opmerkelijke vondst: een veertigtal oorlogsprojectielen kwam tevoorschijn bij graafwerken. De politie werd verwittigd en de interventieploeg van DOVO kwam ter plaatse. Al snel bleek dat er nog meer projectielen verborgen waren.

 

In samenwerking met de aannemer, de gemeente en de lokale politie kon DOVO in totaal 46 UXO’s (Unexploded Ordnance) bergen, waarvan een deel mogelijk toxische ladingen bevatte. DOVO Compagnie uit Poelkapelle kwam ter plaatse met een vrachtwagen om het transport te regelen. De buurt werd een tijdlang afgesloten voor verkeer, om de veiligheid van alle omwonenden te garanderen. Onder begeleiding van de lokale politie is de DOVO-kolonne veilig kunnen vertrekken richting Poelkapelle, het eindstation voor de munitie. Daar gebeurt nu een verdere analyse en identificatie van de projectielen.

Bilitis Nijs & Pascal Waeyaert

Gert-Jan d’Haene & Pascal Waeyaert