Belgische ceremonies openen driedaagse herdenking van Operatie Jubilée

Op 19 augustus 2022 is het 80 jaar geleden dat de landing in Dieppe, Operatie Jubilée genaamd, faliekant misging. Vele Canadese soldaten en andere geallieerden lieten er het leven, keerden gewond terug of werden gevangengenomen. Van donderdag 18 augustus tot en met zaterdag 20 augustus vinden in het kader van deze herdenking vele ceremonies plaats in het Franse kuststadje. Het startschot werd gegeven door twee korte Belgische ceremonies.

 

De eerste ceremonie die op donderdag 18 augustus werd gehouden stond in het teken van het 350 Squadron van onze Luchtmacht.  Meteen erna volgende de jaarlijkse herdenking van de Royal Navy -Section Belge ter nagedachtenis aan oprichter Victor Billet, wiens lichaam na de raid in Dieppe nooit gevonden werd.

 

Bij beide ceremonies waren verschillende autoriteiten aanwezig, waaronder de ambassadeur van België en zijn militaire attaché. “Vandaag is een hommage aan alle jonge mannen die in deze tragedie terecht gekomen zijn”, opende de ambassadeur de ceremonie. “Na afloop werd er onderzocht wat er allemaal is misgegaan, maar er valt niet te twijfelen aan de moed van deze soldaten, die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid.”

 

Onthulling herdenkingsplaat 350

 

Het 350 squadron heeft tijdens de Operatie Jubilée in Dieppe vier gevechtsmissies uitgevoerd waarbij ze zeven vijandelijke vliegtuigen vernietigden en er nog eens dertien beschadigden. Gelukkig vielen er aan hun zijde geen slachtoffers. “Het is voor ons een belangrijk evenement”, licht majoor Kevin Vandenhende, huidig commandant van het 350 Squadron toe. “Uit de rampzalige poging bij Dieppe zijn veel lessen getrokken die twee jaar later voor het succes van de landing bij Normandië gezorgd hebben.”

 

Al enkele jaren groeide het idee om een bronzen herdenkingsplaat te laten installeren aan de voet van het kasteel in Dieppe, ter nagedachtenis aan de moed van de piloten en om een tastbare link te creëren met Operatie Jubilée. “We willen vooral duidelijk maken aan de jongere generatie dat vrijheid niet voor zelfsprekend genomen mag worden. Er zijn vandaag weer best veel landen waar conflicten dreigen of gaande zijn. We willen dat ze ten volle beseffen wat zich hier heeft afgespeeld, in de hoop dat dat zich nooit meer herhaalt”, zegt de majoor gedecideerd.

 

Eerste sergeant Biseau, die de plaat ontworpen heeft, is trots op haar werk: “Ik wilde iets creëren dat de mensen meteen zou raken”, vertelt ze. “Er zijn twee typische dingen aan die dag: de rotsen en de Spitfires. Die wou ik op een sprekende manier weergeven”.

 

Ceremonie ter nagedachtenis aan Luitenant-ter-zee Victor Billet

 

Ook Luitenant-ter-zee Victor Billet nam die noodlottige dag deel aan de landing. Wat er met hem gebeurd is weet niemand. Viel hij in het water? Werd hij gevangengenomen? Werd hij geraakt op het strand? Zijn lichaam werd nooit gevonden.

 

“Elk jaar herdenken wij Victor Billet hier”, vertelt Eddie Van Raemdonck. “Hij is tenslotte de oprichter van de Royal Navy – Section Belge, de voorloper van de Marinecomponent zoals wij die nu kennen”.

 

Tijdens de ceremonie bedankt Jean-Marie, de kleinzoon van Victor Billet, zijn grootvader voor alles wat hij gedaan heeft. “Je kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn ontzettend trots op jou”, zegt hij geëmotioneerd.

 

Behalve Victor Billet werden ook twee Belgische officieren geëerd die de slag overleefd hebben.

Nathalie Mylle

Vincent Bordignon