Eagle Spearhead: Ardense Jagers in het hart van Transsylvanië

De staat ‘Blueland’ is onlangs binnengevallen door ‘Redland’, een buurland dat de rijke provincie ‘Redsylvania’, waar hevige gevechten woeden, wil heroveren. Het is een fictief scenario ontworpen voor Eagle Spearhead, een grote oefening met 400 militairen, waaronder 120 Ardense Jagers, in Roemenië.

 

Discreet, stapvoets in gepantserde voertuigen, rukken de soldaten van Compagnie Charlie op door de bossen. Hun missie: een door de vijand bezet dorp ten zuidwesten van de vlakte innemen. Zodra het doel bereikt is, namen de infanteristen, in enkele minuten tijd, de eerste huizen over. In het vijandelijke kamp is de verrassing totaal, deze aanvalshoek was niet voorzien.

 

Het realisme van Force on Force

 

Charlie valt aan, Furieux verdedigt; hoewel ze in het dagelijks leven bondgenoten zijn, staan de twee infanteriecompagnieën van de battlegroup tegenover elkaar in deze fictieve oorlog. Dit type training, bekend als Force on Force, maakt het mogelijk om alle troepen tegelijkertijd te laten werken, waardoor het realisme van een gewapende confrontatie met gelijkwaardige strijdkrachten wordt nagebootst.

 

Wanneer elke partij wordt geïnformeerd over de te bereiken doelstellingen, is er vrijwel volledige bewegingsvrijheid om deze te bereiken. Hierdoor kan afstand genomen worden van conventionele engagementscenario’s en kunnen de grenzen van de capaciteiten op een meer gevarieerde manier getest worden.

 

“In tegenstelling tot fictieve vijanden, beschikt de tegenstander bijvoorbeeld wel degelijk over drones. Het 3D-aspect is daarom veel belangrijker,” legt Kapitein Simon, commandant van Compagnie Charlie, uit.

 

Gevechten met hoge intensiteit

 

Gedurende 48 uur, in een afgebakend gebied, gebruiken de twee tegenstanders alle middelen om de ander op de knieën te krijgen. Een type training die perfect past in de logica van het voorbereiden op conflicten met hoge intensiteit die de laatste jaren een comeback maakt.

 

“Het is een terugkeer naar de essentie van ons beroep, naar de bestaansreden van de infanterie”, legt de kapitein uit. “Ondanks de nieuwe technologieën blijven de gevechtstechnieken hetzelfde.”

 

Intergeallieerde samenwerking, essentieel om superioriteit te bereiken

 

De oefening stelt de tactische interwapenonderafdeling ook in staat om synergieën te creëren met al haar partners. De interoperabiliteit van de strijdkrachten is een van de sleutels tot succes. We moeten gezamenlijk en effectief kunnen opereren.”

 

De Belgische infanteriecompagnie wordt versterkt door een Pools infanteriepeloton, een team van Franse forward voorwaartse verkenners en twee Amerikaanse Joint Tactical Air Controllers (JTAC). Een Belgische verbindingsofficier is bij het Poolse peloton ingezet om de communicatie te vergemakkelijken.

 

Een verrijkende ervaring

 

“Met een indrukwekkende diversiteit aan middelen is dit de meest lonende en realistische oefening waaraan we sinds het begin van het mandaat hebben deelgenomen”, zegt de kapitein. De resultaten zijn dan ook zeer positief voor Compagnie Charlie, die als klap op de vuurpijl als winnaar uit de strijd tevoorschijn komt. Een mooie erkenning van het geleverde werk.

PAO Roemenië

PAO Roemenië