
Een 21 juli in het teken van herinnering, inzet en toekomst
Gisteren vierde België zijn nationale feestdag in een typisch lokale sfeer, gekenmerkt door wisselvallig weer. Het traditionele militaire en burgerdefilé verliep in de regen, met een nieuwigheid: een verplichte buff voor de militairen, “een voorzorgsmaatregel”, aldus minister van Defensie Theo Francken, vanwege de huidige geopolitieke context.
Het defilé was ook een première voor de nieuwe minister van Defensie, die van 21 juli een hoogtepunt wilde maken. Er namen niet minder dan 1.500 militairen, 106 voertuigen en 26 luchtvaartuigen deel. En als bij toeval kwam de parade in het kielzog van het akkoord voor de Strategische Visie voor Defensie, die voorziet in een investering van 34 miljard euro tegen 2035 (meer info op: Beldefnews | Strategische Visie 2025 goedgekeurd).
Een feest tussen animatie en informatie
Rond het Koningsplein kon je tientallen activiteiten ontdekken, met name in het Defensiedorp, waar een vijftigtal interactieve stands opgesteld waren. Je kon er uitrusting testen, fysieke uitdagingen aangaan, eerste hulp leren of cybermissies verkennen.
Een lid van de 10 Groep CIS vertelt: “Mensen komen om een helm of gevechtsvest te testen, een foto te maken, het trekt iedereen aan.” Een jager te paard merkt op: “We zien bezoekers van alle leeftijden en achtergronden.”
Een oud-militair van het 3e Commando Marine in Rouen, nu gestationeerd in België, is trouw op de afspraak: “Als ik kan op 21 juli, ben ik erbij.” Een lansier van 1/3 L getuigt: “Vorig jaar liep ik mee in het defilé. Dit jaar beman ik de stand. Dit is vooral een gelegenheid om het publiek te informeren over onze missies.”
Hetzelfde enthousiasme klinkt bij de artilleristen: “Het is geweldig om zoveel belangstelling te zien”, vertelt een van hen, voordat hij zijn aandacht weer op een nieuwe bezoeker richt.
Op de stand van het Trainingscentrum voor Commando’s van Marche-les-Dames worden volop brochures verspreid: “We hebben een flyer van vier pagina’s, een app voor fysieke training en een nieuwsbrief met vacatures voor paracommando’s”, legt de PR-verantwoordelijke uit. “Jongeren komen om informatie te krijgen, maar ook ouders, voor hun kinderen.”
Twee eerbetonen: herinnering en erkenning
De editie van 2025 was ook een eerbetoon aan twee belangrijke jubilea: de 80e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de 50e verjaardag van de indiensttreding van de eerste vrouwen in Defensie. Voor de gelegenheid marcheerde een detachement van deze vrouwelijke pioniers naast een met uitsluitend vrouwelijke militairen. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent en Prinses Claire bezochten ook het Defensiedorp, waar ze de tentoonstelling konden ontdekken over de eerste vrouwelijke militairen.
Mieke, een van de pioniers, deelde haar indrukken: “Het geeft een gevoel van trots. Defileren voor de koning was een vakje dat ik nog moest aanvinken. Ik heb tien jaar voor de minister gewerkt, daarna in het Militair Huis van de Koning. Ik beleefde 21 juli dus altijd achter de coulissen. Dit is dus een primeur voor mij en daar ben ik er erg blij mee.”
Een geslaagde dag, ondanks de nationale regenvlaag. Tot op de volgende jaarlijkse afspraak!



















