Eerste militairen van operatie Red Kite keren terug naar huis

Een eerste deel van de militairen die werden ingezet tijdens NEO-operatie Red Kite is weer thuis. De voorbije week evacueerden ze meer dan 1400 mensen uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

 

Geëvacueerde mensen werden met onze C-130’s naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad gevlogen en van daar in veiligheid gebracht. Donderdag moest België de evacuatie-operatie beëindigen, omdat de situatie in Kaboel te onveilig werd.

 

Vandaag keerde een eerste deel van het militaire detachement van operatie Red Kite terug uit Islamabad. Rond 03.30 uur landde de chartervlucht van Air Belgium op de luchthaven van Melsbroek. Aan boord waren 61 militairen, twee medewerkers van de FOD Buitenlandse Zaken, iemand van de gerechtelijke politie (DGJ – Dienst belast met de gespecialiseerde gerechtelijke opdrachten in militair milieu / DJMM – Service de Police Judiciaire en Milieu Militaire) en een hond.

 

Chef Defensie admiraal Michel Hofman en minister van Defensie Ludivine Dedonder wachtten de militairen op en prezen hun inzet en moed. “Bedankt voor de fantastische manier waarop jullie de opdracht hebben uitgevoerd,” sprak admiraal Hofman hen toe. “Het was een delicate operatie, die zowel mentaal als fysiek niet te onderschatten is,” vulde minister Dedonder aan. “Dankzij jullie hebben we meer dan 1400 mensen in een sneltempo kunnen evacueren.”

 

Hoewel de evacuatievluchten voorlopig stopgezet zijn, betekent dat niet voor iedereen het einde van operatie Red Kite. Een aantal Belgische militairen blijft in Islamabad aanwezig, klaar om indien nodig opnieuw ingezet te worden.

Wilge Decraene

Gert-Jan D'haene - Vincent Bordignon

DG StratCom