Drie medailles in aanloop naar Invictus Games

Vijf Belgische militairen hebben vorige week in Frankrijk deelgenomen aan de eerste editie van het Internationale Criterium voor fysiek en mentaal gewonde militairen. In de regio van Poitiers leverden alle vijf de wielrenners een puike prestatie, met drie medailles als resultaat.

 

Van 23 tot en met 29 augustus organiseerde de Internationale Militaire Sportraad (CISM) het eerste criterium voor fysiek en mentaal gewonde militairen. Het wielerevenement bestond uit twee wedstrijden: een tijdrit en een wegrit.

 

Aan de wedstrijden namen vijf Belgische militairen deel als voorbereiding op de vijfde editie van de Invictus Games. Die vinden in april 2022 plaats in Den Haag, Nederland. De Invictus Games zijn een internationaal sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen. Het gebruikt de kracht van sport om het herstel te stimuleren en de revalidatie te ondersteunen. Bovendien willen de Invictus Games een breder begrip en respect genereren voor de mensen die hun land dienen of gediend hebben.

 

De militaire wielrenners behaalden alle vijf een mooi resultaat in Frankrijk en brachten 3 medailles mee naar huis. Bij de tijdrit over 25 km eindigden twee van hen op het podium. Peter Caubergh, geneesheer luitenant-kolonel bij het Operationeel Commando van de Medische Component (COMOPSMED), behaalde de zilveren medaille en commandant Stefan ‘Wolf’ Wolput van de 15 Wing Luchttransport behaalde de bronzen medaille.

 

Korporaal Thierry Dutrieux, medewerker bij de Defensiestaf, werd knap vierde, gevolgd door Raphaël Legros, korporaal bij Bataljon 12 Linie Prins Leopold – 13 Linie, en 1ste meester-chef Joeri Rousseau van de logistieke dienst van de Marine (NAVLOG).

 

In de wegrit bevonden Peter Caubergh, Stefan Wolput en Thierry Dutrieux zich op acht kilometer van de aankomst in de kopgroep.  De rit van 40 km eindigde in een sprint waarbij Caubergh als derde over de streep reed en dus de bronzen medaille in ontvangst mocht nemen. Wolput werd vijfde; Dutrieux ging helaas onderuit in een bocht en behaalde toch nog een mooie zesde plaats.

 

Onze ploeg en Defensie kunnen trots zijn op hun resultaten op deze mooie première in de militaire topsport. We kijken alvast uit naar hun prestaties op de Invictus Games in april 2022.

Nathalie Mylle

Bernard Bolly