Eerste Military Police Working Dog Exercise op Belgische bodem

Van 17 tot en met 21 april vond in Leopoldsburg de Military Police Working Dog Exercise plaats. Het was de eerste keer dat ons land gastheer was voor deze internationale oefening die enkele NAVO-partners samenbracht.

 

De Belgische Military Police Group (MP Gp) heeft een K9-team: zes militairen die dag en nacht samen leven en werken met hun ‘K9’, hun perfect getrainde viervoeter. De gespecialiseerde cel wordt ingezet om te helpen bij de beveiliging van militaire evenementen en oefeningen.

 

Cohesie tussen de naties

 

Kristof, chef van het K9-team, kreeg er dit jaar een extra uitdaging bij: het organiseren van een internationale oefening met militaire politiewerkhonden. Het K9-team heeft vaak deelgenomen aan internationale oefeningen in NAVO-partnerlanden, en bij deze gelegenheid konden ze rekenen op collega’s uit Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland en Tsjechië.

 

“De week verliep heel goed en zonder incidenten. Er kroop veel werk in, maar de lovende feedback achteraf loont. Het is fijn om te zien hoe de cohesie tussen de verschillende naties floreerde”, beaamt Kristof.

 

Agusta en Rony

 

Op het goedgevulde programma stonden schiettechnieken, arrestatie- en tactische vorderingsmethoden, alsook opsporingstechnieken waarbij honden getraind worden te speuren naar drugs, explosieven of menselijke geuren.

Het hoogtepunt van de week was ongetwijfeld de vlucht met de Agusta-helikopter. Kristof nam ook deel aan de oefening met zijn hond, Rony. Samen keerden ze met een brevet naar huis. “De brevetten zijn gekoppeld aan duo’s. Mocht Rony een andere begeleider krijgen dan vervalt het brevet en moet het nieuwgevormde duo alle cursussen opnieuw doorlopen.”

 

Internationale inzet en samenwerking

 

Vorig jaar namen vier militairen van het MP K9-team deel aan de NAVO-opdracht Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) in Roemenië, waar ze mee hielpen de veiligheid te handhaven. Dit jaar staan er geen operationele opdrachten gepland, maar de cel blijft internationaal samenwerken en expertise uitwisselen.

 

Volgend jaar vindt een gelijkaardige internationale oefening plaats op Belgische bodem. “Het is erg belangrijk dat we onze procedures en capaciteiten aftoetsen met onze partnerlanden. Zo zijn we steeds onmiddellijk inzetbaar.”

Kerlijn Puttemans

Military Police Group