Einde Resolute Support Mission in Afghanistan

Na achttien jaar inzet trekt ook België zijn troepen uit Afghanistan terug. Midden 2021 keert het laatste detachement terug uit Mazar-e-Sharif.

 

Defensie heeft gedurende 18 jaar deelgenomen aan de internationale coalitie in Afghanistan, eerst aan de International Security Assistance Force (ISAF) en sinds 2015 aan diens opvolger, de Resolute Support Mission (RSM).

 

Het doel van de RSM was om training, advies en assistentie verlenen aan de opbouw van de Afghaanse veiligheidskorpsen. Het laatste jaar hebben ongeveer 10.000 militairen van 36 NAVO-partnerlanden meegeholpen aan de opdracht die nu dus ten einde loopt.

 

Op 14 april 2021 werd besloten dat er voor het huidige conflict in Afghanistan geen militaire oplossing kan zijn. De NAVO besliste daarom alle troepen terug te trekken. Ze blijft wel van dichtbij het voortschrijdende vredesproces opvolgen, dat nu volledig in Afghaanse handen ligt.

 

In het centrale hoofdkwartier in Kaboel hebben Belgen al sinds de ISAF-missie meegeholpen aan de vorming en opleiding van de nieuwe politieke en militaire beleidsmakers.

 

De hoofdmoot van de Belgische bijdrage aan RSM speelde zich (sinds 2006) af in het Train, Advise & Assist Command North (TAAC-N) in het noorden van Afghanistan. Op en rond Kamp Marmal, de basis bij Mazar-e-Sharif, hebben de afgelopen jaren vrijwel constant een kleine honderd Belgische militairen in verschillende specialiteiten (ontmijning, militaire politie, genie, …) een bijdrage geleverd aan de opleidingsopdracht. Sinds maart 2018 kwam daar ook een verkenningspeloton bij.

 

Verder hebben Belgische specialisten de basis en hun collega’s ondersteund met medische steun, weersvoorspelling, vliegveldbeveiliging, luchtverkeersleiding, enzovoort.

 

Het officiële einde van de opdracht viel op 17 mei. Inmiddels loopt de repatriëring van het materiaal volop, met behulp van C-130- en Antonov 124-vrachtvliegtuigen. Naar verwachting zal de Belgische terugtrekking van materiaal en personeel halfweg 2021 afgerond zijn.

Jimmy Stroobants

Vincent Bordignon, Ritchie Sedeyn, Patrick Brion & Daniel Orban

Clint Soete