De artillerie: no comms, no bombs

Elsenborn is van 7 tot 11 juni het decor voor de oefening Ringo Range van het Bataljon Artillerie. Die oefening beoogt drie doelstellingen, waarbij verschillende radertjes leren samenwerken om uit te groeien tot één groot efficiënt geheel met de precisie van een uurwerk.

 

Ringo Range bestaat uit drie grote onderdelen. Als eerste is er de opleiding van de joint terminal attack controllers (JTAC). Die militairen zijn gekwalificeerd om een gevechtsvliegtuig of -helikopter naar zijn gronddoel in de buurt van bevriende troepen te leiden: de zo genaamde close air support (CAS).

 

In de moderne oorlogsvoering is een JTAC onmisbaar. Zij trainen deze week samen met militairen van het Franse leger om hun vaardigheden op een hoger niveau te brengen. De CAS kan gebeuren in combinatie met vuursteun van mortierschutters. De vele betrokken partijen moeten vlekkeloos kunnen samenwerken.

 

“Dit vergt veel training maar vooral een goede communicatie is hier zeer belangrijk”, vertelt commandant Jeroen Vlaminck, officier operaties van het Bataljon Artillerie. “No comms, no bombs”, voegt hij eraan toe (geen communicatie betekent geen bommen, n.v.d.r.).

 

Het peloton mortierschutters dat zich voorbereid op een missie, traint hier nu de samenwerking tussen JTAC, CAS en de mortierschutters. Onderluitenant Pieter Van der Hulst, detachementscommandant, licht toe: “Deze week grijpen we terug naar de basis. Als je die goed beheerst, komt dat een goede en vlotte samenwerking met de andere partijen alleen maar ten goede.”

 

Het laatste onderdeel van de oefening Ringo Range is de eindfase van de opleiding tot pelotonscommandant bij de mortieren. Ook zij worden mee geïntegreerd in het volledige tactische scenario van deze trainingsweek. “Het is best een pittige opleiding waar soms veel van ons gevraagd wordt”, vertelt Annelies De Soete, de enige vrouwelijke leerling in de groep. “Ik heb er nog geen spijt van dat ik voor de artillerie gekozen heb. Het is een boeiende wereld. Gisteren hebben we voor het eerst een echte mortiergranaat afgevuurd. Ik was onder de indruk van de knal maar het gaf me een goed gevoel dat ik voor de artillerie gekozen heb.”

 

“Een boeiende werkomgeving”, beamen alle deelnemers aan de oefening Ringo Range eenparig. “Het leuke aan de artillerie is dat je het hele plaatje ziet. Er is niet enkel dat deeltje van jouw functie. Het is veel meer dan dat. Er zijn vele radertjes die samen een goed functionerend geheel vormen”, besluit commandant Vlaminck.

Nathalie Mylle

Ritchie Sedeyn