Einde Tweede Wereldoorlog herdacht bij graf Onbekende Soldaat

Op zaterdag 8 mei vond aan het graf van de Onbekende Soldaat, aan de voet van de Congreskolom in Brussel, de jaarlijkse herdenking plaats van de Europese V-day: de capitulatie van nazi-Duitsland na vijf jaar Tweede Wereldoorlog.

De vertegenwoordiger van de Koning legde een bloemenkrans neer voor het graf van de Onbekende Soldaat. Daarna wakkerde hij de vlam aan aan de voet van de Congreskolom. Twee trompettisten van de muziekkapellen van Defensie speelden de Last Post, waarna het gulden boek werd ondertekend.

 

Na het Europees en Belgisch volkslied groette de vertegenwoordiger van de Koning tot slot vanop afstand de aanwezige hoogwaardigheidsbekleders: minister van Defensie Ludivine Dedonder, Chef Defensie admiraal Michel Hofman en de nationale voorzitter van SERVIO (koepelorganisatie van Belgische vaderlandslievende verenigingen) divisieadmiraal op rust Jacques Rosiers.

 

Tijdens de plechtigheid werd ook deze mededeling voorgelezen: “Het was op 8 mei 1945 om 23.01 uur dat de Tweede Wereldoorlog officieel eindigde in Europa, de dag na de onvoorwaardelijke overgave van nazi-Duitsland. Op die historische dag viel een moordend conflict stil. Het betekende tegelijkertijd de val van een regime dat alle waarden van de democratie en de mensenrechten schond. We herdenken de waarden van de vrijheid en de vrede waarop we sindsdien samen en solidair het Europa van morgen bouwen.”

Manon Collignon

Vincent Bordignon

Defensie