Bataljon Artillerie begint nieuwe trainingscyclus

Het Bataljon Artillerie is aan een nieuwe voorbereidingscyclus begonnen. Een eerste internationale afspraak in Grafenwöhr werd geannuleerd omwille van Covid. Het bataljon besloot daarom zelf een eerste trainingsperiode te organiseren.

 

De VJTF23 (Very High Readiness Task Force) is een multinationale brigade onder Duitse leiding waaraan verschillende Belgische capaciteiten hun steentje zullen bijdragen. Ongeveer elke vier jaar legt het Bataljon Artillerie (Bn Aie) een volledige opwerkings- en inzetcyclus af. Na een herziening van de basisvaardigheden (vuurwapens, Tactical Combat Casualty Care en oriëntatieoefeningen) is het bataljon nu toe aan de oefening Dynamic Mire. Daarvoor trokken een batterijstaf en twee vuurpelotons met de nodige logistieke steun naar de oefenterreinen in Elsenborn. Ongeveer 85 manschappen namen deel aan deze oefening.

 

Training is zeker aan de orde. Voor ongeveer de helft van de aanwezige manschappen is het de allereerste echte oefening. “Om het grote voordeel van de 105mm maximaal te benutten, is het belangrijk dat de crews goed op elkaar ingespeeld zijn wanneer ze ingezet worden: we hebben minder krachtige inslagen dan bijvoorbeeld een 155mm, maar we kunnen veel sneller en veel meer inslagen in het doelgebied maken.”

 

Later in het jaar wordt verder opgebouwd naar integratie in de multinationale context, want ook daar staat de tijd niet stil. “Een belangrijke ontwikkeling is dat elk land, met elk hun eigen vuurleidingssysteem, kan inpluggen in één centrale cel op het hoogste echelon. Dit internationale protocol maakt het mogelijk dat elke waarnemer zijn observaties en data kan ingeven en dat iedereen die ook te zien krijgt. Daardoor kan iedereen nu aan iedereen vuursteun geven, waar dat vroeger door de verschillende systemen en/of taalbarrière vrijwel alleen door eenheden van dezelfde nationaliteit kon. Dit protocol levert niet alleen een beter overzicht over de situatie en een enorme tijdswinst op, maar vermijdt ook menselijke fouten. Dat is essentieel in een grote multinationale operatie.” Voorwaarde om dit hulpmiddel te kunnen blijven inzetten, is dat alle gebruikers samen beslissen over updates en dergelijke. Voorlopig blijkt dat binnen de artilleriewereld goed te lukken.”

 

Hoewel de Belgische artillerie niet beschikt over de laatste nieuwe technologische snufjes wordt ze toch telkens weer gevraagd om deel te nemen aan dergelijke operaties en oefeningen. “Ons gebrek aan bijvoorbeeld precisiegeleide bommen maken we meer dan goed door onze enorme mobiliteit. Zowel over land als lucht kunnen we onze elementen zo snel en zo ver als nodig vervoeren bijvoorbeeld.”

 

Verder blijken de Belgische batterijen zo discreet voor de meest moderne technologieën, zowel tactisch als logistiek, dat ze enorm moeilijk op te sporen zijn.

 

Dat betekent anderzijds dat de Belgen ook niet afhankelijk zijn van een bepaalde beschikbare technologie, maar daar zelfs op kunnen voortbouwen. “Zo hebben we op vrij korte termijn onze ‘domme’ stukken (die niet zelf hun berekeningen kunnen maken) ‘slim’ gemaakt: onze bemanningen beschikken over een tablet, waarop ze nu een afbeelding van de situatie in het doelgebied doorgestuurd kunnen krijgen. Operationeel lukte dat niet met een wifisignaal, maar met onze nieuwe radio’s en het radiosignaal dat we gebruiken lukt het wel. Dat hebben we tijdens Dynamic Mire voor de eerste keer getest en het blijkt goed te werken.”

 

Na deze oefening gaat de voorbereiding gewoon verder. Later dit jaar staan verschillende oefeningen gepland. Op die manier moet het voorziene detachement begin 2022 klaar zijn voor de stand-up periode (45 dagen notice to leave) en op 1 januari 2023 volledig klaargestoomd zijn voor inzet in de VJTF23.

Jimmy Stroobants

Ritchie Sedeyn

Luc Carvers

Enter Text Here

Marc René

Marc René

Marc René