Einde van de eerste stage van de vrijwillige Dienst van Collectief Nut

Aan het einde van een zes maanden durende opleiding ontvingen de eerste jongeren van de vrijwillige Dienst van Collectief Nut (UCN) op vrijdag 4 oktober hun certificaat. De slotfase vond plaats in het Bataljon 12/13e Linie te Spa, waar ze deelnamen aan de laatste cohesieactiviteiten.

 

De UCN bevordert de sociaal- professionele re-integratie van jongeren in onze samenleving via twee assen: de ontwikkeling van soft skills, sociaal-gedragsmatige vaardigheden die door Defensie worden aangereikt, en de verwerving van hard skills. Deze beroepsgerichte vaardigheden worden aangeboden door privépartners in het kader van het Reboot4You-project.

 

De eerste editie van de UCN, die afgelopen april in Aarlen van start ging, bracht 33 deelnemers samen, van wie je het gestructureerd traject hier kan ontdekken.

 

Een springplank naar de toekomst

 

Het programma wil een significante impact hebben op de persoonlijke ontwikkeling en het dagelijks leven van jonge deelnemers, ten voordele van de maatschappij als geheel.

 

“Ik ben veel gemotiveerder en sta elke ochtend met plezier op om naar mijn werk te gaan”, zegt Mathieu, die de opleiding tot hulp-kok in Doornik volgde en aangenomen werd met een Rosetta-contract.

 

Salvatore, nu kandidaat-militair, voegt hieraan toe: “Ik ben mentaal en fysiek gegroeid. Ik heb geleerd met mijn handen te werken, terwijl ik vroeger nooit gedacht had dat ik daar goed in was.” Axelle, ondertussen ook als Rosetta-werknemer aangenomen in Doornik, heeft gemerkt dat haar interacties met anderen zijn verbeterd en dat ze zich gemakkelijker aanpast aan veranderingen.

 

Levenstempo en doel

 

Coach Jaz merkt op dat de jongeren nu een gestructureerd levensritme en een duidelijk doel hebben. Ze tonen meer zelfvertrouwen, nemen meer initiatief, overtreffen zichzelf en nemen meer verantwoordelijkheden op zich.

 

“Ze worden zich bewust van hun kwaliteiten en vaardigheden. Sommigen hebben leermoeilijkheden, zoals dyscalculie of dyslexie, maar dankzij hun motivatie en vastberadenheid zijn ze er allemaal in geslaagd hun opleiding af te ronden en hun certificaat te behalen”, besluit ze.

 

Persoonlijke ontwikkeling

 

Majoor Van Eylen, de projectleider, belicht de persoonlijke ontwikkeling van de jonge deelnemers. “Ze kunnen met een nieuwe blik naar de toekomst kijken. Het is een kans om opnieuw richting te vinden, iets wat ze in hun jeugd misschien gemist hebben.”

 

De UCN biedt deze jongeren een breder toekomstperspectief door hen nieuwe vaardigheden, professionele kansen, persoonlijke ontwikkeling en een hechte gemeenschap te bieden. Dit komt niet alleen de jongeren ten goede, maar ook de samenleving als geheel door gekwalificeerde en geëngageerde jongeren op te leiden die in staat zijn om aan de huidige behoeften van de arbeidsmarkt te voldoen.

 

Resultaten

 

Van de 24 jongeren die aan het einde van dit programma hun certificaat behaalden, hebben 17 al een concreet vooruitzicht. Sommigen hebben een Rosetta-contract bij Defensie binnengehaald, twee gaan aan de slag als militair, anderen hebben een baan gevonden in de privésector en weer een ander zet zijn studie voort…

 

Een succespercentage dat bemoedigend is voor de toekomst, aldus Luitenant-generaal Thierry Esser, directeur-generaal Human Resources: “We mogen trots zijn dat we de eerste vrijwillige Dienst van Collectief Nut tot een goed einde hebben gebracht. Als je kijkt naar andere projecten om jongeren te integreren op de arbeidsmarkt, is er geen enkel ander project in België dat dit slaagpercentage haalt.”

 

Hoewel er na afloop van het programma geen structurele opvolging is voor de jongeren, hebben de coaches hen een specifieke opdracht toevertrouwd: op 14 februari 2025 moet iedereen een bericht sturen met een update van hun situatie, of het nu gaat om een baan, een opleiding of zelfs de afwezigheid van activiteit.

 

Nieuwe perspectieven en minder attritie

 

Luitenant-generaal Thierry Esser is ervan overtuigd dat initiatieven zoals de UCN en Reboot4You helpen om bij jongeren een roeping te wekken en hen te helpen begrijpen waar ze aan beginnen.

 

Dit was ook het geval voor Samuel, een hulpmonteur, die het militaire leven wilde ontdekken om zich daar eventueel bij aan te sluiten. “Ik wilde eerst deze ervaring opdoen om zeker te weten dat dit écht de weg was die ik wilde volgen”, zegt hij.

 

Tweede editie vanaf 14 oktober

 

Na het succes van deze eerste editie gaat het programma verder met de lancering van de tweede editie, op 14 oktober 2024 in Brussel, Antwerpen en Limburg. Het programma breidt uit om nog meer jongeren te bereiken en een bredere waaier aan opleidingen aan te bieden.

Océane Galle

Jasper Lambert