Enhanced Vigilance Activities (eVA) 22-10: Missie volbracht

Op 4 november keerden zes Belgische F-16’s terug naar België, na een periode van vijf weken in Estland voor de missie enhanced Vigilance Activities (eVA). Hiermee werd een succesvolle periode afgesloten waarin bijna 100 Belgische militairen ervoor zorgden dat de zes vliegtuigen haast 175 keer uitvlogen. Dit vertegenwoordigt meer dan 300 vlieguren.

 

Officiële bezoeken

 

Het detachement had de eer bij veel gelegenheden het bezoek van verschillende officiële autoriteiten te ontvangen. De Eerste Minister van Estland, de Belgische Minister van Defensie, de Belgische Chef Defensie en de Commandant van de Belgische Luchtmacht zijn allemaal een kijkje komen nemen. Ze konden allemaal de professionaliteit en de goede werksfeer in het detachement aanschouwen.

 

NAVO samen sterker

 

De piloten maakten gebruik van hun aanwezigheid in de Baltische staten om te trainen in een internationale omgeving. Het doel van deze missies is de samenwerking en de integratie van de bevriende naties te versterken om een uniforme respons te voorzien en de integriteit van het NAVO-luchtruim te vrijwaren. Onze Belgische jachtpiloten konden hun interoperabiliteit aantonen doorheen complexe scenario’s met zes partnerlanden: Duitsland, Frankrijk, Italië, Finland, Hongarije en Polen.

 

Via deze oefeningen kunnen onze piloten opereren in onbekend luchtruim en scenario’s uitvoeren die los staan van de gewoonlijke manoeuvres. Deze uitwisselingen verzekeren een ​​permanente aanpassing van onze capaciteiten. Ook op de grond moest interoperabiliteit en saamhorigheid getoond worden door samen te werken met Estse en Duitse middelen en personeel.

 

Sinds het begin van enhanced Vigilance Activities in april van dit jaar hebben onze F-16’s meer dan 560 vluchten uitgevoerd. Dit staat voor bijna 1250 vlieguren in minder dan vier maanden tijd, enkel en alleen voor eVA.

Axelle Stiepen

Det eVA