F-16 vloot opnieuw operationeel inzetbaar

De Belgische Luchtmacht heeft deze week gradueel de vluchten op F-16 hervat. Reeds op zondag 14 maart was het F-16 Detachement in Jordanië terug operationeel en op vrijdag 19 maart om 9 uur zijn we ook terug verantwoordelijk voor de luchtbeveiligingsopdracht boven de BENELUX, een taak die de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht tijdelijk van ons had overgenomen.

 

In de nasleep van een defect waarbij een deel van de variabele uitlaat van de F-100 motor van een F-16’s afbrak, besloot Defensie verleden week haar vloot voor korte termijn aan de grond te houden. Bijkomende richtlijnen van de constructeur en specifieke inspecties en herstellingen uitgevoerd door het technisch personeel van de vliegbases van Kleine Brogel en Florennes hebben toegelaten dat de vliegoperaties op F-16’s opnieuw kunnen doorgaan.

 

Dit had ook een impact op de vliegtuigen die momenteel deelnemen aan de Operatie Desert Falcon (ODF), de missie in steun van de strijd tegen DAESH in het Midden-Oosten. Om de motoren te vervangen vloog Defensie de voorbije week tweemaal twee sets van motoren over naar het ontplooiingsvliegveld in de regio. Dit leverde daarenboven een primeur op waarbij het nieuwe A400M transportvliegtuig op vrijdag 12 maart de eerste operationele vlucht uitvoerde naar Jordanië. De technici van het detachement ter plaatse hebben dan de motoren van de vliegtuigen uitgebouwd en vervangen door motoren die in België reeds hersteld waren. De toestellen zijn dan ook sinds zondagochtend 14 maart terug operationeel in het kader van deze opdracht die bijdraagt aan vrede en veiligheid in het Midden-Oosten.

 

Om prioriteit te geven aan het verderzetten van de Operatie Desert Falcon vroeg de Belgische Luchtmacht aan de collega’s van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht om de Quick Reaction Alert, de beveiligingsopdracht voor het BENELUX-luchtruim, tijdelijk over te nemen. Dit is onder normale omstandigheden een opdracht die, om de vier maanden, afwisselend door de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht en de Belgische Luchtmacht wordt waargenomen. Vandaag, vrijdag 19 maart, om 9 uur plaatselijke tijd heeft België deze opdracht terug opgenomen.

Belgian Air Force

Belgian Air Force