Formidable Shield: Belgisch fregat toont slagkracht

Het fregat Louise-Marie is dit voorjaar uitgevaren voor Formidable Shield, een tweejaarlijkse NAVO-oefening in het Hoge Noorden. De inzet is hoog: ballistische raketten, drones en cyberdreigingen detecteren en onderscheppen in een complexe omgeving. Voor België is dit geen vrijblijvende deelname, maar een krachtig signaal dat onze Marine kan opereren op het scherp van de snee en mee kan bouwen aan de veiligheid van het NAVO-gebied.

 

In een tijd van toenemende dreiging in het Hoge Noorden onderstreept de Belgische deelname aan Formidable Shield 2025 dat ook kleinere lidstaten een concrete en zichtbare bijdrage leveren aan de collectieve afschrikking.

 

Tijdens deze geavanceerde oefening onder het commando van Fregatkapitein Jan Gacas testte de bemanning van de Louise-Marie de verbeterde interoperabiliteit met onder meer negen andere schepen, vliegtuigen en luchtafweereenheden aan land. Meteen een uitgelezen kans om de volledige vuurkracht van het schip te bevestigen.

 

Geslaagde naval gun support

 

Op aangeven van spotters aan land, leden van het Belgische Bataljon Artillerie, vuurde het boordkanon van de Louise-Marie een honderdtal schoten af op doelwitten aan land, visueel onzichtbaar voor het schip. Daarnaast oefende de bemanning ook op verdediging tegen inkomende drones met de Sea Sparrow missiles.

 

De Harpoon, een raket voor een doelwit op zee maar ook bruikbaar voor landdoelen, werd ook gelanceerd. De Goalkeeper, een verdedigingsmiddel van de laatste lijn, werd ook kort afgevuurd en vertoonde een uitstekende accuraatheid.

 

Cruciale oefening op hoog niveau

 

Door aan zo’n grote oefening mee te doen, toont de Marine dat ze volledig inzetbaar is en bereid om bij te dragen aan de veiligheid van Europa. Om te zorgen dat onze schepen en bemanning op hoog niveau met de modernste technologie kunnen meedraaien, zijn dit soort oefeningen cruciaal.

 

Luitenant-ter-zee eerste klasse Robbrecht, hoofd operaties aan boord, bevestigt de impact van de oefening op de operationaliteit. “We zien momenteel dat de wereld verandert. We hebben nood aan een NAVO die goed samenwerkt. Daarbij leren wij ontzettend veel uit de resultaten van onze opdrachten.”

Loïck Van Wesemael

Jorn Urbain & Thymen Savaete

Clint Soete