Forward Land Forces: de Belgen staan altijd klaar om in te grijpen op de oostflank van de NAVO

Zowel in Roemenië als in Litouwen dragen Belgische militairen al maanden bij aan de veiligheid van de oostflank van de NAVO. Dankzij hun aanwezigheid en hun deelname aan de Forward Land Forces-regeling toont de Belgische Defensie dat ze klaar staat om haar bondgenoten te verdedigen indien nodig. Vorige week kregen de mannen op het terrein bezoek van generaal-majoor Baugnée, bevelhebber van de Landcomponent, generaal-majoor Ongena, bevelhebber van de Medische Component, en luitenant-generaal Descheemaeker, hoofd van de dienst Operations & Training.

 

In beide landen trainen de Belgische militairen hun interoperabiliteit met de verschillende deelnemende naties. Talrijke oefeningen bieden de gelegenheid om kennis over systemen uit te wisselen en in nauwe samenwerking met bondgenoten te trainen. De Belgen zijn in Roemenië en Litouwen vertegenwoordigd in bijna alle takken van de battlegroup.

 

Levensechte omgeving

 

In Roemenië zijn zo’n 275 Belgische militairen al een viertal maanden ter plaatse in de bergachtige Cincu-regio, op het grootste oefenterrein van het land. Ze trainen er onder leiding van het Franse leger in het kader van de internationale battlegroup.

 

Bataljon Bevrijding 5e Linie uit Leopoldsburg neemt samen met zeven andere Belgische eenheden deel aan deze missie.  Onder hen ook de Genie, die al heel wat verbeterings- en bouwwerken in het kamp heeft uitgevoerd. Deze levensechte omgeving biedt unieke trainingsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de loopgraven gebouwd door de gevechtsgenie.

 

Jong detachement

 

Omdat het detachement in Roemenië jong is, is dit voor 70% van de militairen de eerste buitenlandse opdracht. Dit is het geval voor Stijn: “Het terrein is heel uitgestrekt, totaal anders dan in België. Omdat ik met langeafstandswapens werk, is het heel aangenaam werken hier. Het biedt ons mogelijkheden om ervaring op te doen en dingen te trainen die we in België niet kunnen.”

 

Begin november wordt het huidige detachement afgelost door de militairen van de 1/3 Lansiers.

 

Buitenlandse operaties zijn echter niet altijd zonder risico: vorige week vond een klein ongeval plaats met Belgische militairen tijdens een training in Roemenië. Gelukkig raakte niemand ernstig gewond.

 

Grootschalige oefening

 

Zo’n 240 Belgische militairen zijn momenteel in Litouwen, voornamelijk van de 12/13 Linie, na talrijke eerdere rotaties de voorbij jaren. Het detachement telt opnieuw veel jonge militairen. Iron Wolf, een grote multinationale certificeringsoefening, begon vorige week in Rukla met een combat effectiveness training (CET). De troepen trokken vervolgens met een Tactical Road March naar Pabrade, waar ze hun intensieve training de hele week voortzetten.

 

“Er zijn hier geweldige trainingsopportuniteiten omdat de compagniecommandant over alle  middelen beschikt qua personeel, materiaal en steun – of het nu gaat om de genie, de artillerie, logistiek of de CIS. Dit gebeurt niet vaak in België. Ook het enorme oefenterrein is een groot pluspunt”, legt de commandant van de Landcomponent uit.

 

“De nieuwe geopolitieke context heeft natuurlijk een impact op de oefeningen. De troepen trainen nu meer in een scenario van collectieve verdediging dan in collectieve veiligheid, zoals we de afgelopen 20 jaar hebben gedaan. We zullen ons de komende periode blijven richten op de veiligheid van de oostflank”, besloot hij.

Bilitis Nijs

Adrien Muylaert

Bilitis Nijs & Nathalie Mylle