Fregat Leopold I bestookt landdoelen tijdens oefening Mjoelner 2022

Boven de poolcirkel is enkele dagen geleden de multinationale oefening Mjoelner 2022 van start gegaan. Tijdens deze oefening werd voor het eerst een specifieke missile ‘Harpoon Block 2’ afgevuurd. Door een landdoel aan te vallen met dit type missile slaagde het fregat BNS Leopold I erin om bewegingsruimte te creëren voor de vloot. Ook werden er meerdere luchtafweerraketten gevuurd toen de Task Group vervolgens onder hevige luchtdreiging kwam te liggen.

 

Het fictieve scenario speelde zich ’s nachts af in het Hoge Noorden. De Leopold I voer dichter onder de kust om de capaciteiten van de tegenstander verder te kunnen uitschakelen. Vervolgens nam het schip contact op met enkele Belgische spotters. Vanuit vijandelijk terrein zaten zij gecamoufleerd op post om doelsinformatie door te geven aan het schip. Met behulp van het boordkanon werden later die nacht meerdere landdoelen bestookt tijdens de zogenaamde Naval Gunfire Support.

 

Belgische primeur(s)

Voor het eerst oefende een Belgisch fregat samen met spotters van het Bataljon Artillerie. “Voordien werkten we altijd met buitenlandse spotters, omdat we in België die mogelijkheid niet hadden. Intussen hebben we hiervoor mensen opgeleid en nu is het effectief de eerste keer een volledig Belgische samenwerking,” aldus luitenant-ter-zee Clerinx en werkzaam in het Maritime Warfare Center in Den Helder.

 

Deze acties kaderen in de oefening Mjoelner 2022, een tweejaarlijkse oefening nabij de Noorse range Andoya Space Defense. Ook Deense, Duitse, Nederlandse en Noorse marineschepen tekenen present. De Belgische Marine neemt al sinds 2016 deel aan deze lanceringen in een tactisch scenario, maar het afvuren van de Harpoon Block 2-missile is een primeur. Door de recente upgrade van dit kruisvluchtwapen kunnen de Belgische fregatten het niet enkel inzetten tegen vijandige schepen, maar kan het wapen ook een doel op de kust onder vuur nemen vanop meer dan 100 kilometer. De Harpoon vliegt bijna aan de snelheid van het geluid, goed voor meer dan 850 km per uur.

 

Data-analyse

Het Maritime Warfare Center onderzoekt nadien hoe het schip reageerde en analyseert de data van de wapensystemen. “In een scenario waarbij er één schip zich tegen één doel verdedigt, is de analyse achteraf redelijk beperkt. In een meer tactisch scenario met andere schepen in buurt en waarin niet alles perfect verloopt, is de analyse achteraf voor ons veel interessanter,” legt Clerinx uit. “Soms reageren de wapens iets anders dan je verwacht. Dan kan je veel leren over de werking van de wapensystemen. We proberen ook het scenario een beetje aan te passen zodat het net moeilijker wordt voor de systemen,” besluit hij.

 

Later tijdens de oefening zal de BNS Leopold I zijn luchtafweer verder op punt stellen door het schip te beschermen met NATO Seasparrow Missiles. De oefening Mjoelner duurt nog tot 13 mei 2022.

Robrecht Clerinx & Bilitis Nijs

Vincent Bordignon

Damien Van Laethem