Minister van Defensie ontmoet het personeel van ADIV

Op maandag 9 mei heeft de minister van Defensie, Ludivine Dedonder, een bezoek gebracht aan het hoofdkwartier in Evere voor een ontmoeting met het personeel van de Algemene Dienst Inlichting- en Veiligheid (ADIV). Op het programma: verduidelijking van de voortgang, projecten en toekomstige uitdagingen van de dienst en informele uitwisselingen.

 

“Het was belangrijk voor mij om me rechtstreeks tot jullie te richten en jullie te ontmoeten,” begon de minister. “In de schaduw en op een anonieme manier dienen jullie het land. Ik heb de kwaliteit van jullie werk en jullie analyses meermaals gezien.” Zoals viceadmiraal Wim Robberecht, hoofd van ADIV, later zou herhalen, worden de producten en de expertisen van ADIV inderdaad gewaardeerd, niet alleen door de Belgische autoriteiten, maar ook door de internationale partners.

 

De minister en viceadmiraal Robberecht kwamen vervolgens terug op de vele uitdagingen waarmee de dienst wordt geconfronteerd op het gebied van personeel, uitrusting en infrastructuur. Dankzij het STAR-plan en de actualisering van de strategische visie beschikt ADIV voor het eerst over een duidelijke koers en een visie.

 

De komende jaren zullen er veel veranderingen plaatsvinden. Zo is er al een transitieteam dat verantwoordelijk is voor het faciliteren van de transformatie in plaats gesteld en aan het einde van het jaar zal het Cyber ​​Commando het levenslicht zien. Andere uitdagingen voor de dienst zijn de digitalisering, het werken aan de organisatiecultuur, de oprichting van een afdeling Plans & Policy en de versterking van het personeelsbestand.

 

“Het zal tijd kosten, maar het eerste doel dat werd bereikt, is de uitvoering van het masterplan ADIV 2022”, legt de minister uit. “Het gaat erom de prioriteiten en keuzes met betrekking tot de huidige middelen en beschikbaarheden zwart op wit te zetten”, verduidelijkte viceadmiraal Robberecht vervolgens.

 

Ludivine Dedonder en Wim Robberecht maakten van de gelegenheid gebruik om het personeel te bedanken voor hun werk en hun betrokkenheid. “Een open geest, proactiviteit, striktheid, het streven naar voortdurende verbetering, … dit zijn allemaal kwaliteiten die van een inlichtingen- en veiligheidsdienst worden verwacht,” gaf de minister nog aan, voordat ze zich bij het personeel voegde voor een discussie.

Adrien Muylaert