Frisian Flag: samenwerken om te winnen

De oefening Frisian Flag op de vliegbasis Leeuwarden in Nederland werd op 13 oktober afgesloten met zeven landen en hun vliegtuigen en helikopters. Een grootschalige training en teamwork om gemeenschappelijke doelen te bereiken.

 

Frisian Flag is een grootschalige oefening die elk jaar plaatsvindt. Voor deze editie van 2023 werkten België, Denemarken, Duitsland, Finland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten tien dagen lang samen om de integratie te vergemakkelijken, synergieën te ontwikkelen en het potentieel van elk vliegtuig te maximaliseren.

 

Het belang van de oefening

 

Onze zeven F-16’s (6 actieve en 1 reserve) en hun teams trainen intensief met de andere landen met een gemeenschappelijk doel: het standaardiseren van gevechtstactieken om een hoog niveau van uitmuntendheid te bereiken.

 

“De deelnemende landen hebben qua tactiek min of meer dezelfde referenties, maar we beschikken niet allemaal over dezelfde vliegtuigen. Een van de uitdagingen is dus om het potentieel van elk vliegtuig te maximaliseren”, legt de commandant van het 350e squadron uit.

 

Dit soort training is niet alleen belangrijk voor de piloten: ook de Deense en Duitse luchtverkeersleiders staan centraal in de actie. Zij moeten de vluchten van zo’n veertig vliegtuigen tegelijk coördineren.

 

Het programma

 

De oefening is gebaseerd op vooraf gemaakte scenario’s om de piloten en hun teams voor te bereiden op een breed scala aan situaties. Voor elke oefening moeten de verschillende leiders een plan opstellen om het gegeven fictieve probleem op te lossen. “Het opzetten van een strategie van deze omvang kan wel 4 uur duren”, legt de commandant uit.   “Je moet rekening houden met alle problemen die de deelnemers kunnen tegenkomen en voor elk geval een oplossing voorbereiden.

 

Zodra het plan is afgerond, voeren onze militairen een laatste revisie uit, verzamelen ze de weersvoorspellingen, maken ze zich klaar en klimmen ze aan boord van hun vliegtuig, geconcentreerder dan ooit.  Na elke vlucht wordt er constructieve feedback gegeven aan de deelnemers. Het doel is om van elkaars fouten te leren. Onze militairen leren voortdurend bij, zo bereiken ze het gewenste niveau.

Aude Ransbotijn

Adrien Muylaert