Gemotoriseerde Brigade traint haar vuurkracht in Bergen-Hohne

Van 23 mei tot en met 3 juni is het Duitse militaire domein van Bergen-Hohne het schouwtoneel voor de jaarlijkse schietoefening ‘Bergen I’. Van handwapens tot kanonnen en van Dingo’s tot Piranha’s: met een oppervlakte van 284 km² is het NAVO-oefenterrein de ideale locatie voor zo’n 700 militairen en 58 voertuigen van de Gemotoriseerde Brigade om hun skills verder op punt te stellen.

 

Zware schoten weerklinken over de vlakte van Bergen-Hohne, een van de grootste militaire oefenterreinen van Europa. Een pantservoertuig Piranha, uitgerust met een 90 millimeter-kanon (DF90), vuurt al rijdend op meerdere statische en mobiele doelen. Met haar munitie kan het zowel voertuigen, bunkers als ingegraven personeel uitschakelen.

 

Beperkte plaats in België

 

De DF-90 is maar een van de zware wapens waarover de Gemotoriseerde Brigade beschikt en door het grote kaliber maar zeer beperkt in België kan worden getraind. Dus trekken de verschillende eenheden jaarlijks naar het buitenland, licht brigadecommandant kolonel Geeraert toe: “Omdat onze eigen kampen en schietstanden vrij beperkt zijn, gaan we minstens een keer per jaar met zoveel mogelijk eenheden en hoofdmateriaal naar Bergen-Hohne. Hier hebben we de mogelijkheid en de plaats om onze militairen te vormen op de verschillende wapens, daarna te trainen en ten slotte alle verworven kennis en handelingen tijdens oefeningen in de praktijk om te zetten.”

 

Vormen, trainen en oefenen

 

Tijdens Bergen I trainen de verschillende eenheden van de Gemotoriseerde Brigade, waaronder Bevrijding 5 Linie, ISTAR, 1/3 Lansiers, Bataljon Artillerie, 11 en 4 Bataljon Genie, met hun eigen wapens en capaciteiten. Van automatische geweren Scar tot lichte antitankwapens (LAW) en van gepantserde voertuigen Piranha’s met DF90’s tot Dingo’s.

Voor sommigen is het de eerste keer dat ze echt deelnemen aan deze schietoefeningen. “Wij zijn altijd aanwezig als real life support voor andere eenheden,” legt de Chef Role 1 van het 23 Medische Bataljon uit. “Dit is de eerste keer dat we met ons handwapen 5.7 en machinepistool P90 naast elkaar werken op een dynamische schietstand en met scherp vuren. Daarnaast hebben we ook de mogelijkheid om sectietechniek op ons eigen niveau te oefenen én medische scenario’s te trainen.”

 

Eerste ‘normale’ editie sinds 2015

 

Het is voor het eerst sinds 2015 dat de Gemotoriseerde Brigade terug in ‘normale’ omstandigheden kan trainen, vertelt kolonel Geeraert nog. “Eerst waren er jarenlang verschillende eenheden die niet konden deelnemen door de permanente militaire inzet in de straten van Antwerpen en Brussel tijdens Operation Vigilant Guardian (OVG). Daarna verscheen Covid-19 op het toneel en waren we genoodzaakt volledige detachementen naar huis te sturen na coronabesmettingen. Deze ‘normale’ editie is dus een verademing,” lacht hij. Voor de volgende oefening in september 2022 plant de Gemotoriseerde Brigade met meer dan 1500 militairen nog talrijker aanwezig te zijn in Bergen-Hohne.

Wilge Decraene

Adrien Muyllaert

Clint Soete