Herdenking van Marokkaanse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België gesneuveld zijn.

Dinsdag jongstleden, 26 oktober, vond op de begraafplaats van Saint-Charles de Potyze een ceremonie plaats ter nagedachtenis van de Marokkaanse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België zijn gesneuveld. Deze ceremonie werd georganiseerd ter gelegenheid van een bezoek van een Marokkaanse delegatie aan ons land.

 

Hoewel gelegen in de Belgische stad Ieper, is Saint-Charles de Potyze een Franse militaire begraafplaats voor slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Inderdaad, 4.200 Franse soldaten liggen er begraven, maar er zijn ook 69 islamitische graven van Algerijnse, Senegalese en Tunesische soldaten die in de strijd zijn gesneuveld.

 

Naast de Marokkaanse delegatie waren ook andere vooraanstaande gasten aanwezig bij de ceremonie. Onder hen de ambassadeur en de defensieattaché van Marokko, de provinciecommandant van West-Vlaanderen en vele anderen. Ze betuigden hun respect ter nagedachtenis van de Marokkaanse helden die stierven voor onze vrijheid in een oorlog ver van huis. Dit deden ze door het neerleggen van bloemen en het houden van enkele toespraken die herinnerden aan het gemeenschappelijke verleden dat onze landen verbindt.

 

Vervolgens speelde de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtcomponent het volkslied van de drie landen. Tot slot tekenden de gasten het gulden boek.

 

De Marokkaanse Strijdkrachten vormen een bevoorrechte partner van de Belgische Defensie, met wie zij een zeer goede band hebben en sinds 1992 structureel militair samenwerken. Bovendien is de Marokkaanse gemeenschap in ons land de belangrijkste groep van buitenlandse afkomst.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Ritchie Sedeyn